Avto
74 ogledov

Žlender po hudem pritisku le odstopil

Bojan Žlender Nik Rovan
Bojan Žlender je nepreklicno odstopil z mesta vršilca dolžnosti direktorja Direktorata za promet in predsednika sveta Agencije za varnost v prometu. Minister s podporo vodji AVP Velovu, Štaba pa: "Šele začetek kemoterapije."

Bojan Žlender, ki je opravljal funkciji vršilca direktorja direktorata za promet na infrastrukturnem ministrstvu in predsednika sveta Agencije za varnost v prometu, je ministra Sama Omerzela obvestil, da nepreklicno odstopa z omenjenih mest.

Razlogi za odstop naj bi bili osebne narave, odločil pa naj bi se po temeljitem premisleku. Osebnih razlogov Žlender v javnosti ne želi podrobneje pojasnjevati. "Njegova nepreklicna odločitev pa brez dvoma temelji na osebnem prepričanju, da v sedanjih razmerah ne more z vso odgovornostjo in zaupanjem voditi direktorata za promet in sveta za varnost prometa," so navedli na ministrstvu.

Omerzel skop, a s podporo Velovu

Minister Omerzel je sicer s kratko izjavo stopil pred novinarje in dejal, da se je za sprejem odstopa odločil po "korektnem pogovoru" z Žlendrom, a tudi on ni želel govoriti o razlogih za odstop. Je pa Omerzel izrazil podporo v. d. direktorja AVP Igorju Velovu, saj da je na tej funkciji kratek čas, a na podlagi dosedanjega dela uživa njegovo polno podporo.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor bo sicer aktivnosti v zvezi z izvajanjem izrednega nadzora na direktoratu in agenciji nemoteno nadaljevalo, Omerzel pa je znova izpostavil prepričanje, da bo agencija doživela korenito reorganizacijo. Ob tem je odločno zavrnil očitke, da naj bi za nepravilnosti pri izdaji vozniških dovoljenj vedel že prej.

Velov: Higienična poteza

V. d. direktorja AVP Velov je za Žurnal24 izrazil mnenje, da je Žlendrov odstop v tem trenutku higieničen, saj bo tako omogočen popoln strokovni nadzor nad delom direktorata. Po njegovih informacijah se Žlender popolnoma umika iz sveta AVP, tako da se bo ta moral v prihodnje izpopolniti z novim članom. Velov še pravi, da bi bilo verjetno smiselno, če svet končno odločitev v postopku aktualnega razpisa za novega direktorja sprejme, ko bo svet popoln, a je odločitev o tem na strani članov.  

Usodna afera avtošole

Žlender je bil v zadnjih tednih pod drobnogledom medijev zaradi razkritja hudih nepravilnosti glede kupovanja izpitov in nepravilnosti pri pridobivanju potrdil za voznike povratnike, za izbris kazenskih točk in za tečaje varne vožnje mladih voznikov.

Na ponedeljkovi tiskovni konferenci je Žlender dejal, da so na ministrstvu in agenciji že dalj časa vedeli, da se dogajajo goljufije. O tem naj bi jih policija obvestila že pred dvema letoma. Kot je skušal utemeljiti, pa znotraj ministrstva in agencije kljub temu, da jim to nalaga zakon, niso sprejeli nobenih posebnih ukrepov, saj da po začetnem dogovoru s policijo niso želeli motiti postopkov, ker da bi se s tem lahko izmuznilo preveč kršiteljev.

Policija je zanikala njegove besede o dogovoru. Pojasnili so, da so agencijo seznanili, da naj na območju Izpitnega centra Ljubljana ne izvajajo nadzornih aktivnosti do zaključka kriminalistične preiskave, ki je bila izvedena junija 2012. Kar pa ni pomenilo, da agencija ne bi mogla izvajati nadzora na drugih območjih.

Preberite še:

Na Žlendrove izgovore so se odzvali tudi na AMZS. "To je za prvega človeka, ki bi moral skrbeti za prometno varnost, izjava, ki jo kot družba ne smemo sprejeti. Gre za človeka, ki ne bi smel spati, če je dve leti vedel, kaj se dogaja," je v torek dejal predstavnik AMZS in vodja zavoda Varna pot Robert Štaba.

Minister Samo Omerzel je odredil nadzor na obeh inštitucijah. V torek je dejal, da bodo "absolutno naredili red" in napovedal, da ne bo milosten s posamezniki, za katere se bo izkazalo, da so krivi.

Komentarjev 16
  • Gara Gara 17:38 28.november 2013.

    Končno.Torej nekaj upanja za Slovenijo le obstaja.Žlender že 30 let žlendruje in je eden od glavnih krivcev za kretensko visoke kazni in še bi se našlo.

  • Žurnalček 17:27 28.november 2013.

    Da je blo po moje , bi tale pozer in aber veznik v prometu odletu že pred 20 leti, ma sploh zraven ne bi prišel !

  • Žurnalček 17:25 28.november 2013.

    Kaj se čaka pizda vam materna ! A naj vozim po cestah , kjer 8000 ljudi nima vozniškega dovoljenja !!! Ste fuknjeni al kaj !!!!!!!!!!!!!!!