Slovenija
75 ogledov

Zloraba Monete: en glas = 50 evrov!

generacije Žurnal24 main
V zadnjem času je vse več zlorab plačilnega sistema Moneta v povezavi z družabnim omrežjem Facebook, opozarjata tako Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) kot Simobil.

Nepridipravi so očitno našli nov način, kako zlorabiti mobilne telefone oziroma plačilni sistem Moneta. Pri tem izkoriščajo uporabnike Facebooka, ki glasujejo za prijatelje, znance itd., ki najverjetneje ne vedo, da bodo za takšno glasovanje odšteli kar 50 evrov. Koda, ki jo vpišejo za "glasovanje", je pravzaprav koda, ki se uporablja za plačila v sistemu Moneta.

Koda

Goljufi z uporabniki stopijo v stik preko Facebooka in jih prosijo, naj z glasovanjem zanje oziroma njihovo fotografijo sodelujejo v nagradni igri. Pri tem morajo uporabiti posebno kodo v obliki *trimestna številka*trimestna številka# (npr. *180*299#, številke so različne), ki je podobna, kot smo je vajeni pri denimo televizijskem glasovanju. Z glasovanjem, ki naj bi stalo devet oziroma 11 centov, naj bi bil uporabnik tudi uvrščen v žrebanje za potovanje v eksotične kraje.

Da gre za plačilo preko Monete, je preprosto prepoznati, saj je ukazni niz, ki ga je treba vtipkati v telefon, vedno enak: *180*žeton# (žeton je niz znakov, ki ga sistem generira za točno določen nakup). Kdor ima vključen PIN za plačevanje preko Monete, mora dodati še to kodo, kar pomeni, da je njegov ukazni niz videti nekako takole: *180*žeton*PIN#.

K operaterju in na policijo

Na ZPS uporabnikom svetujejo vključitev kode PIN, ki naj jo uporabljajo pri nakupih preko Monete in s tem bistveno zmanjšajo možnost zlorab. Kot so za Zurnal24.si povedali v Simobilovem centru za pomoč naročnikom, uporaba PIN-a preprečuje kvečjemu neželeno uporabo s strani nekoga drugega, ne preprečuje pa, da nasedete prevari in za "glasovanje" plačate.

V primeru prejema obvestila o nakupu preko Monete, ki ga niste opravili, se čim prej pisno pritožite pri svojem operaterju. O zlorabi oziroma prevari obvestite tudi policijo, predvsem pa ne pošiljajte kod oziroma nizov znakov, če ne veste točno, kakšno storitev boste z njimi opravili, še pozivajo na zvezi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.