Slovenija
246 ogledov

Najprej prosi za prijateljstvo, nato za gole fotografije ...

otrok racunalnik Shutterstock
Ko neznana najstnica ali najstnik zaprosi za prijateljstvo na enem od spletnih omrežij, je to znak za alarm. Gre za lažni profil? Se za njim skriva oseba, ki bo skušala najstnika spolno zlorabitil?

"Težko bi rangiral, katera družbena omrežja so glede spolnega izsiljevanja najstnikov bolj ali manj nevarna. Vsako omrežje ima svojo specifiko, nekatera imajo kratek učinek, za druge je značilna hitra komunikacija ... dejstvo pa je, da je na omrežjih, kjer je prisotnih veliko ljudi, možnost odklonov in zlorab večja," razlaga Anton Toni Klančnik iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.


Najbolj razširjeno družabno omrežje, ki ga uporabljajo najstniki, je Facebook, vedno bolj popularna in večini staršev manj znana pa sta Ask.fm in Snapchet.

"Pedofili so povsod tam, kjer so najstniki in otroci. Kar uporabljajo najstniki in otroci in je 'in' pri najstnikih, torej uporabijo tudi pedofili," poudarjajo na Safe.si. "Starši aplikacije nadziramo težko, kot tudi sicer v življenju ne moremo neprestano bdeti nad otrokom. Otroci imajo tablice, pametne mobilne telefone in starši vse težje ohranijo nadzor nad tem, kaj se tam dogaja."

Ask: ustrahovanja, nadlegovanja, razgaljeni mladoletniki

Na omrežju Ask.fm uporabniki postavljajo vprašanja drugim uporabnikom in/ali odgovarjajo na njihova vprašanja anonimno, najpogosteje skriti za vzdevkom. Profile oziroma vprašanja in odgovore, ki so lahko tudi v video obliki, si lahko ogledujejo vsi, tudi neprijavljeni uporabniki. Na "asku" se dogaja marsikaj, ustrahovanje, nadlegovanje, slike in videi razgaljenih mladoletnikov. Stran je integrirana tudi z ostalimi popularnimi omrežji: Facebook, Tumblr, Twitter, odgovori na vprašanja se lahko širijo tudi izven Ask.fm.

"Možnost, da kogarkoli vprašaš karkoli ali na njihov profil objaviš karkoli, ne da bi razkril kdo si, očitno prispeva k objavljanju brez zavor," opozarjajo na Safe.si. Tako je najti tudi zelo sporna vprašanja vprašanja in odgovore, pozive k samomoru, slačenju, samozadovoljevanju, žaljenje, obrekovanje, intimna vprašanja. "Čeprav ima vsak možnost, da na vprašanje ne odgovori in s tem tudi prepreči, da bo objavljeno na njegovem profilu, se mladi pogosto te možnosti ne poslužujejo,“ še pravijo na Safe.si.

Snapchat: lažen občutek "varnosti"

Na aplikaciji Snapchat fotografije in videoposnetki po ogledu izginejo čez eno do deset sekund. Kako dolgo bo fotografija "živa“, določi uporabnik. Snapchat daje lažni občutek, da fotografije ne bodo ostale shranjene, saj načini, ko uporabniki lahko slike shranijo, vseeno obstajajo. Aplikacija omogoča tudi klepet, kjer sporočila prav tako izginejo, ko oba uporabnika zapustita okno klepeta. Ob hkratni uporabi aplikacije lahko uporabnika komunicirata tudi preko video klepeta.

 

"Na vseh aplikacijah, ki ne preverjajo identitete uporabnika (ne zahtevajo osebnega dokumenta ipd.), lahko pride do zlorab, saj je možno identiteto prikriti, dati lažne podatke, ustvariti lažni profil. Vseeno je torej, ali mora pedofil narediti lažen profil, ker je aplikacija v osnovi namenjena ustvarjanju in uporabi profila s svojim imenom in priimkom (kot je na primer Facebook ….) ali so aplikacije zasnovane tako, da si že od začetka lahko izberemo vzdevek.,“ pravita Lija Mihelič, koordinatorka prijavne točke Spletno oko in Ajda Petek, koordinatorka točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.

 

Razkritje pedofila še najbolj odvisno od njegove nepazljivosti

"Razkritje pedofila je torej še najbolj odvisno od njegove lastne nepazljivosti, pa tudi seveda od mehanizmov za prijavo sumljivih uporabnikov. Na aplikacijah, ki ponujajo možnost prijave zlorab, in te prijave tudi dosledno in hitro obravnavajo, bodo sumljive aktivnosti tako hitreje zaznane kot tam, kjer te možnosti ni. Dejanja so bolj skrita v zasebnih klepetih, neposrednemu komuniciranju, prek spletnih kamer, kjer poteka komunikacija ena na ena," pravita koordinatorki iz Safe.si.

Prošnje za prijateljstvo neznanca naj otrok ne potrdi

Vendar pa je samo dejstvo, da je pedofil uspel vzpostaviti komunikacijo z mladostnikom, signal za alarm, saj starši otroka očitno nismo zadostno podučili o uporabi spleta. Najstiku je treba svetovati, da za prijatelje ne sprejema neznanih oseb, povedati mu je treba, kakšna so pravila obnašanja, kaj lahko objavlja in kaj ne. Pojasniti mu je treba, kakšno sporočilo pošilja v svet, če se na svojih profilnih fotografijah pojavlja pomankljivo oblečen in ga opozoriti, da lahko gole fotografije ostanejo shranjene.

"Otrok naj nam zagotovi, da se bo obrnil na nas, če bo zašel v spletne težave, mi pa, da mu zaradi tega ne bomo vzeli interneta, ampak bomo skupaj poiskali dobro rešitev in pomoč, če bo potrebno. Le če vidimo, da je otrok v stiski in se nam noče zaupati, se morda lahko v skrajni sili zatečemo tudi k programom, ki nadzirajo vse spletne dejavnosti našega otroka, vendar vprašanje ostaja, če so stoodstotni in ali res ni drugega načina, da z otrokom vzpostavimo zaupanje," poudarjajo na Safe.si.

"Udeležba staršev na seminarjih je mizerna"

"Žal bodo izsiljevalci našli vedno nove in nove načine, kako priti do mladostnikov," opozarja Klančnik in poudarja, da otroka, ki je žrtev nasilja na spletu, ne smemo kregati in mu naprtiti občutka, da je sam kriv za to dogajanje. Otroka je treba poučiti, da se bo vedel drugače, to je naloga vseh staršev, ki so za prvi odgovorni za vzgojo otrok, poudarja Klančnik.

"Tudi starši, ki niso vešči uporabe računalnika, tablic, pametnih telefonov... tega dela vzgoje nikakor ne smejo zanemariti. Glede tega znanja morajo odraščati skupaj z otrokom, se z otrokom pogovarjat in jih prositi, da pokažejo, kaj je možno početi na internetu. Pomembno je, da otrokom ne prepovejo uporabe naprav, saj bodo s tem izgubili njegovo zaupanje. Starši, ki ne vedo kako in kaj, imajo veliko možnosti, da dobijo vse potrebne informacije, tako na spletnih straneh, kot na različnih predavanjih. Vendar pa je udeležba teh predavanj zelo slaba," opozarja Klančnik.  

PREBERITE ŠE:

Sergeja.hadner@zurnal24.si

Najstnikom se predstavijo kot vrstniki in prosijo za sklenite prijateljstva. Sledi pogovor o družini, starših, interesnih dejavnostih ... nato predlog o izmenjavi fotografij, kmalu za tem tudi intimnih. Po prejetju teh fotografij najstniku začnejo groziti z javno objavo fotografij, če ne bo posredoval(a) novih in še bolj intimnih fotografij.

Takšen je način izsiljevanja s spolno konotacijo na spletu in tako je na Facebooku delovala oseba, ki se je skrivala pod lažnim profilom Mila Militar. Mladostnikom je po Facebooku pošiljala prošnjo za prijateljstvo, nato pa jih nagovorila, da so ji svoje fotografije pošiljali preko aplikacije messenger. Z grožnjo, da bo njihove fotografije objavila na Facebooku je oseba, skrita pod lažnim profilom, mladostnike prepričala, da so ji posredovali še več fotografij.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:28 10.april 2015.

    Mislm če tok nisi da bi se z otrokom pogovarjal o takih in drugačnih stvareh pol pa res nevem zakaj sploh imaš otroka. Otrok NI igračka ki bi jo vzel v roke samo takrat ko bi ti bilo dolgčas. Otroku ...prikaži več je treba pač povedat da se v nobenem primeru ne slika gol in pogovori o možnih posledicah zakaj (zelo pomembno).

  • Neprilagojen 11:01 10.april 2015.

    Z otroci se je treba ukvarjat, jih življensko izobraževat in postavit omejitve. Starši, ki prepuščajo svoje otroke, zaradi pomanjkanja časa ali drugih razlogov, ulici ali nternetu, je potrebno kaznovati in otroke odvzeti... Internet starostno prepovedat otrokom pod 16 let ...prikaži več in bo mir. Če pa je res potreba po socialnih omrežjih, pa morajo biti zraven starši ali njihovi zakoniti zastopniki. Če se to pravilo ne upošteva so za vse morebitne neprijetnosi kazensko odgovorni starši ali zakoniti zastopniki.

  • mph 09:34 10.april 2015.

    Morajo pa imet ti otroci res pristen odnos doma s starši, da nasedejo na kaj takega. Plus je treba otroke stalno izobraževat glede navarnosti, kot, da se nikoli ne usede z neznancem v avto, tako se ne pogovarja z neznancem ...prikaži več preko interneta, še posebaj, če ima ta kakšne zahteve.