Šport
11 ogledov

Costa presenetil favorite, Polanc navdušil

rui costa Reuters
Cestna dirka članov na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Firencah se je končala s presenečenjem. Favorite je presenetil Portugalec Alberto Rui Costa, ki je svoji domovini priboril prvo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih.

Costa je v sprintu ugnal Španca Joaquima Rodrigueza, tretje mesto in svojo peto kolajno na prvenstvih pa je osvojil še en Španec Alejandro Valverde, zaostal je 16 sekund. Toliko kot tudi domači adut Vincenzo Nibali, ki je na koncu po padcu in španskem izčrpavanju ostal brez moči.

"Zadel sem glavni dobitek na tomboli. Tako bi opisal današnjo zmago. Nemogoče razmere, ki jim marsikdo ni bil kos. Taktično sem odvozil perfektno dirko, izkoristil priložnost, ki se mi je ponujala in prišel do zmage kariere. Naslova svetovnega prvaka nisem pričakoval," se je na cilju smejalo Portugalcu iz Pavoe de Verzima, ki bo čez teden praznoval 27. rojstni dan.

Polanc navdušil

Slovensko čast je presenetljivo reševal najmlajši Jan Polanc, ki je šele avgusta prestopil v najvišjo raven kolesarstva in še nikoli ni vozil 272 kilometrov dolge dirke. Kranjčan sicer na koncu ni prišel do posebej odmevne uvrstitve, a je navdušil z vožnjo. Ves čas se je držal na čelu vodilne skupine, v zadnji krog vstopil kot prvi, v zadnjih krogih pa ni zdržal ritma najboljših, a si zasluži pohvale.

"Tako dolge preizkušnje nisem vozil niti na treningu. Cilj mi je bil, da dirko končam, na koncu sem dosegel še mnogo več, kar mi veliko pomeni. Sprva je bila moja naloga pomagati Janiju, ko pa je imel on težave z bolečinami v želodcu, je kapetan Božič povzdignil glas, me nagnal v prve vrste in mi naročil, da dirkam zase. Vedel sem, da mi bo kljub motivaciji in borbenosti ob koncu zmanjkalo moči, zato sem v zaključku zadnjega kroga sklenil nekaj storiti zase in za navijače, ki so me ob progi vlekli naprej. Zadovoljen sem s prikazanim, to je bila moja prva večja dirka, presenečen sem, da sem jo v teh težkih pogojih sploh končal. Bal sem se padca, da ne izgubim stika, to mi je uspelo, ta dirka pa bi bo dala nov zalet za naprej," je bil na cilju zadovoljen Polanc.

Njegovi moštveni kolegi v težkih razmerah, v dežju in močnem vetru, niso prišli do cilja. Najprej je zaradi padca, ki se je končal z odhodom v bolnišnico, poslovil Grega Bole, nato je odnehal največji adut Jani Brajkovič, po njegovi poti pa so odšli tudi Kristijan Koren, Borut Božič in Matej Mugerli.

SP v kolesarstvu, cestna dirka članov:

1. Alberto Rui Costa (Por) 7:25:44
2. Joaquim Rodriguez (Špa) isti čas
3. Alejandro Valverde (Špa) +0:16
4. Vincenzo Nibali (Ita) isti čas
5. Andriy Grivko (Ukr) 0:31
6. Peter Sagan (Slk) 0:34
7. Simon Clarke (Avs)
8. Maksim Iglinskij (Kaz)
9. Philippe Gilbert (Bel)
10 Fabian Cancellara (Švi) isti čas
...
40. Jan Polanc (Slo) 3:40

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.