Slovenija
41 ogledov

Zmago Jelinčič Plemeniti vztraja, da so mu omejili svobodo govora

Harry Potter; Zmago Jelinčič Boštjan Tacol
Nekdanji dolgoletni poslanec bo šel na koncu v Strasbourg, če bo to potrebno.

Ustavno sodišče odloča o tem, ali so tri sodišča v različnih sodnih postopkih od leta 2011 dosedaj kršila pravice nekdanjemu poslancu, šefu Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmagu Jelinčiču Plemenitemu.

Ljubljansko okrožno sodišče je v začetku leta 2011 Jelinčiča obsodilo zaradi razžalitve tožilca Jožeta Levašiča in mu naložilo 3060 evrov denarne kazni. Te kazni Jelinčiču nato ni uspelo izpodbiti, saj je oktobra istega leta ljubljansko višje sodišče zavrnilo njegovo pritožbo in obsodbo potrdilo. Julija 2012 pa je Jelinčiča zavrnilo še vrhovno sodišče, kjer je poskušal z zahtevo za varstvo zakonitosti dokazati, da naj bi mu v dotedanjem sodnem procesu obe prej omenjeni sodišči kršili pravice ter ga obsodili brez utemeljenih razlogov ali trdnih dokazov.

Odločili še niso

Konec leta 2012 je zato Jelinčič vložil še ustavno pritožbo, s katero prav tako očita, da naj bi mu bile kršene pravice. Ustavno sodišče je Jelinčičevo pritožbo obravnavalo na seji v četrtek.

"Za zdaj o njej še ni odločilo.O tem bo tudi sicer najprej obveščen pritožnik, po vročitvi odločbe pa se bo odločba tudi javno objavila. Vsebine ustavnih pritožb ustavno sodišče ne razkriva," pojasnjujejo na ustavnem sodišču.

Predvidoma v naslednjih mesecih naj bi bilo tako jasno, ali Jelinčič ponuja dovolj močne argumente, ki bi ustavne sodnike prepričali, da so mu najprej na okrožnem, nato višjem in na koncu še vrhovnem sodišču kršili pravice. Predvsem, da naj bi mu bila omejena ustavno zagotovoljena pravica do svobode govora.

Jelinčič za pojasnila o tem, kaj točno je zapisal v ustavni pritožbi, ni bil dosegljiv. Že pred časom pa je napovedal, da se namerava pritožiti tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, če bi ga zavrnila vsa sodišča pri nas oziroma, ko bi doma izčrpal vsa razpoložljiva pravna sredstva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.