Šport
50 ogledov

Zmaji začenjajo proti orlom

hokej Saša Despot
Nova sezona hokejske lige Ebel je pred vrati. S prvo tekmo med dunajsko Vienno Capitals in Linzem se začenja že danes, edini slovenski predstavnik v regionalnem tekmovanju HDD Olimpija pa bo začela v petek, ko bo doma gostila beljaški VSV.

Edini slovenski udeleženec Ebel lige ostaja v tekmovanju, čeprav je pred meseci ljubljanski klub že precej "visel". Zaradi znanih finančnih težav in sanacije kluba, ki je v prisilni poravnavi, so v vodstvu tekmovanja sklicali celo izredno zasedanje in glasovanje klubov. Takrat so tekmeci podprli Ljubljančane in se strinjali, da ti nadaljujejo igranje v ligi, a je morala Olimpija sprejeti nekaj zahtevnih finančnih pogojev, med drugim mora dokazovati sprotna izplačila igralcem. Poleg tega se je iztekla prejšnja imenska sponzorska pogodba, novega pokrovitelja, ki bi svoje ime dodal v naziv kluba, pa za zdaj pri HDD Olimpiji še nimajo.

Zaradi vseh težav je jasno, da zeleno-beli tudi v prihajajoči sezoni ne morejo računati na visoke uvrstitve. Ekipo bo vodil trener Bojan Zajc, ki je vajeti prevzel sredi prejšnje sezone po odhodu prejšnjega stratega Fabiana Dahlema. Na voljo ima mešanico nekaj domačih izkušenih igralcev, nekaj mladcev in tujcev, ki so se poleti v Tivoliju spet zamenjali. Kam sodi takšna zasedba, bodo pokazale že prve tekme, v pripravah so bili sicer ljubljanski zmaji kar uspešni. Med drugim so dvakrat premagali večne tekmece z Jesenic, ki bodo v prihajajoči sezoni tekmovali v za razred nižji konkurenci, v novoustanovljeni alpski ligi.

Sistem tekmovanja v ligi Ebel ostaja enak. V ligi je 12 ekip iz petih držav: avstrijske Vienna Capitals, Black Wings Linz, Red Bull Salzburg, beljaški VSV, graški Graz99ers, Dornbirn, Innsbruck in celovški KAC, ob njih pa še češki Orli Znojmo, slovenska Olimpija, madžarski Fehervar in italijanski Bolzano.

V rednem delu bo na sporedu 44 krogov (vsak z vsakim po dvakrat doma in v gosteh) s skupno 324 tekmami. Po prvem delu se bo januarja 2017 začel drugi, v katerem bo šest ekip zgodnjega dela lestvice igralo za razvrstitev v četrtfinalu, šest iz spodnjega dela pa v kvalifikacijski skupini za še dve prosti mesti v četrtfinalu.

Končnica se bo začela 26. februarja 2017, potem ko bodo prva štiri moštva izbirala tekmece v četrtfinalu. V vseh serijah bodo igrali na štiri zmage, če bodo igrali maksimalno število tekem, bo prvak znan 13. aprila naslednje leto.

Jeseničani v novi ligi

Konec tedna pa se bo začela tudi nova liga. Alpska liga je naslednica nekdanje INL, v njej bo sodelovalo 16 ekip iz treh držav, Italije, Avstrije in Slovenije, a bo imela slednja v njej le enega predstavnika, Sij Acroni Jesenice. V tem tekmovanju bodo ekipe v rednem delu igrale 30 tekem po sistemu vsak z vsakim doma in v gosteh, po tem si bo šesterica zagotovila neposredno uvrstitev v končnico in bo igrala le še za razvrstitev, preostalih deset moštev pa se bo v dveh skupinah po pet borilo še za preostali vozovnici za četrtfinale. Dobila ju bosta zmagovalca skupin.

Jeseničani bodo novo sezono na mednarodni ravni začeli 17. septembra doma proti Gardeni.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.