Slovenija
75 ogledov

"Uničuje se slovenski splet"

zivljenje 23.11.07, bloganje, racunalnik, fant pri racunalniku, foto:spela mohor Špela Mohorič
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je danes opozorila, da nedavno uveljavljena nova pravila glede uporabe piškotkov uničujejo slovenski spletni prostor.

Po podatkih GZS so nova pravila povzročila 15-odstoten padec obiska spletnih strani in 10-odstoten padec prihodkov od prodaje v spletnih trgovinah. V Združenju za informatiko in telekomunikacije pri GZS zato od vlade zahtevajo spremembo zakona o elektronskih komunikacijah v tistih določilih, ki se nanašajo na uporabo piškotkov na spletnih straneh. Hkrati zahtevajo od informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar jasna navodila, kako naj upravljalci spletnih strani uveljavijo zahtevana pravila. "Nova pravila uničujejo slovenski spletni prostor," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot pojasnjuje direktor združenja Dušan Zupančič, so upravljalci spletnih strani spremembe uvedli na različne načine, saj zakon o elektronskih komunikacijah in navodila informacijskega pooblaščenca pravil ne "opredeljujejo dovolj jasno in enolično ter se lahko tolmačijo na različne načine". Zaradi tega se je na veliko spletnih straneh bistveno zmanjšal obisk, saj uporabniki tehnologij ne poznajo dovolj dobro in jih opozorila glede piškotkov odvrnejo od spletne strani, je opozoril.

Analitični podatki niso na razpolago

Podatke o padcu obiska in manjše prodaje so sicer ocenili na osnovi pogovorov s člani Združenja za informatiko in telekomunikacije. "Zaradi spremenjenih pravil glede uporabe piškotkov je na veliko število spletnih straneh onemogočeno delovanje orodja Google Analytics in zato ni na razpolago analitičnih podatkov," pojasnjuje Zupančič.

Pri združenju še priznavajo, da na spletno prodajo vpliva tudi poletje, vendar pa opozarjajo, da je bil upad spletne prodaje opazen takoj po začetku objavljanja opozoril o piškotkih. "Vsi lahko le upamo na sezonski vpliv in da se bodo uporabniki sčasoma navadili na opozorila in zahtevo za odobritev piškotkov. Vendar po drugi strani od slovenske zakonodaje pričakujemo in zahtevamo, da spodbuja večjo konkurenčnost gospodarstva, ne pa da jo z nepotrebnimi ovirami zmanjšuje," meni Zupančič.

Piškotke dovolilo le pet odstotkov

V spletni trgovini Enaa.com so potrdili, da sta se z uveljavitvijo novih pravil glede piškotkov tako obisk kot prodaja zmanjšali za približno deset odstotkov, privolitev za uporabo piškotkov pa je dalo le okoli pet odstotkov uporabnikov. "Ostalim je ostala na voljo slabša uporabniška izkušnja ... Če k temu dodamo še občutek strahu pri uporabnikih, katerega so spodbujale informacije o uvedbi novega zakona ter moteči napisi na slovenskih spletnih straneh, je razumljivo, da je obisk spletnih strani padel," je dejal Aljoša Domijan, solastnik podjetja Gambit, ki upravlja s spletno trgovino Enaa.com

Dodaja, da je nov zakon "slab, nerazumljiv, neuporaben in dopušča množico interpretacij". Kot pravi, bo zakon treba dopolniti, tako da bo "slovenskim spletnim ponudnikom omogočil konkurenčen nastop na trgu".

Vsi piškotki ne posegajo v zasebnost

Novi zakon o elektronskih komunikacijah, ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel bistveno strožja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Nova pravila o piškotkih so v Sloveniji stopila v veljavo 15. junija. Med drugim določajo, da morajo biti uporabniki spleta zaradi varovanja zasebnosti o piškotkih obveščeni - na spletnih straneh zato zdaj uporabniki vidijo obvestila, da spletne strani uporabljajo piškotke in katere. Vsi piškotki sicer ne predstavljajo posega v zasebnost. Nekateri piškotki so za uporabnike koristni in nujni za dobro delovanje spletnih strani. Brez njih bi na primer morali vedno znova dodajati artikle v nakupovalno košarico ali pa se vedno znova prijavljati v spletne račune.

Komentarjev 9
  • Avatar čavez
    čavez 17:54 12.julij 2013.

    Sami strokovnjaki le kje jih ta bedasta slovenija najde.

  • mph 16:47 12.julij 2013.

    Jaz mislim, da je za zapret na dolgoletno zaporno kazen tistega, ki si je to bedarijo s piškoti izmislil.

  • Avatar Zala
    Zala 16:33 12.julij 2013.

    Kakor, da bi se GZS delala norca iz uporabnikov. In komentatorji ji kar sledite.Piškotki so "nastopali" že cel čas, samo zakon se je začel sprovajati. In le-ta zahteva, da lastnik spletne strani o tem uporabnika obvesti in pridobi privoljenje. ...prikaži več Pa kaj res nič ne spremljate zakonodjo in lapate kar tja v tri dni?