Slovenija
90 ogledov

Zmerjal jih je, da so pič**

ecosy Žurnal24 main
Incident. Šefa Mladega foruma zaradi šovinizma z dogodka odpeljali varnostniki.

Jan Škoberne, predsednik Mladega Foruma (MF) SD in svetovalec ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, je pred dobrim letom in pol na poletnem kampu mladih evropskih socialistov (Ecosy) v hrvaški Savudriji grozil vodstvu mednarodne organizacije in jih označil za pič**. “Pismo je napisal nekdo iz Slovenije, Ecosy pa je bil uporabljen le kot kanal za lansiranje obtožb. Te so hude, ampak ne držijo, jaz teh besed nikoli nisem izrekel. To so ugotovili tudi v Ecosyju, potem ko smo se z njimi pogovorili. Z njimi še vedno dobro sodelujemo,” zagotavlja Škoberne.

SD: Zadeva razčiščena

V Ecosyu so takrat pismo o incidentu poslali tudi vodstvu SD, kjer zdaj pojasnjujejo: “Gre za staro zadevo, ki je bila že zdavnaj razjasnjena. Nadzorni organ MF SD je ugotovil, da je šlo za manipulacijo, ki je bila takrat namenjena predkongresnemu boju znotraj MF. S partnersko organizacijo Ecosy od nekdaj sodelujejo zelo aktivno in zgledno, MF pa je pod vodstvom predsednika Jana Škoberneta še vedno eden izmed glavnih borcev za enakopravnost in enakost vseh v družbi, kar dokazuje tudi njegovo delovanje v preteklem mandatu.”

Odstranili so jih varnostniki

Škoberne je v družbi Jerneja Štromajerja in Davida Delakorde – še dveh članov MF – v Savudriji pripravil tudi plakat, s katerim so moške člane pozivali, naj se organizirajo kot protiutež ženskam, ki v Ecosyju prevzemajo pobudo. Zaradi seksističnih in šovinističnih izpadov so morali v spremstvu varnostnikov vsi trije zapustiti kamp. “Na metodološki način obratnega dokaza smo želeli sprožiti debato o tem, kako vključevati in preprečevati izključenost. Mislili smo, da bodo ljudje to metodološko provokacijo dojeli kot željo po razpravi o tem, kaj se zgodi, če je ena skupina iz razprave izključena. Namen je bil torej pokazati nujnost vključujočih politik,” se obtožb brani Škoberne, ki ga je za svojega sodelavca vzel šolski minister. Na ministrstvu poudarjajo, da njihov šef ni član stranke, zato s pismom ni bil seznanjen, Škoberneta pa da je izbral za usklajevanje z mladinskim sektorjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.