Magazin > Lepota & telo
219 ogledov

Znaki, da pojeste premalo vlaknin

stročnice, solata, vlaknine Žurnal24 main
Zaprtje je tipičen pokazatelj, da v telo vnašate premalo vlaknin. Ni pa edini.

Vlaknine so pomembne, ker pomagajo tako pri prebavi, uravnavanju teže, kot tudi pri zmanjševanju tveganja za nekatere bolezni. Telo nam samo sporoča, kdaj zaužijemo premalo vlaknin. Znake je treba le prepoznati. 

Napačne oblike blato – Ni samo zaprtje tisti znak, ki pove, da telo ni dobilo dovolj vlaknin. Veliko pove tudi oblika blata. Če je blato majhno ali trdo, kot majhni kamenčki, je to znak, da ne zaužijete dovolj vlaknin. Robynne Chutkan, zdravnica, specializirana za področje prebave, pravi, da je »oblika C ali povsem ravno blato idealno«. 

Lakota po obroku – Če v roku ure ali dveh po obroku začutite lakoto, to pomeni, da niste zaužili dovolj vlaknin, opozarja Frances Largeman-Roth, avtorica knjige Eating in Color. Svetuje, da obrok začnete z majhno solato ali krožnikom zelenjavno-fižolove juhe. 

Napihnjenost – Premalo ali preveč vlaknin ima lahko za posledico napihnjenost. Preveč vlaknin lahko v primeru, da jih niste vajeni, povzroči napihnjenost in neprijeten občutek. Enako se zgodi, če jih zaužijete premalo, saj vlaknine poskrbijo za tekoče, konstantno gibanje v prebavnem traktu. 

Počitek po obroku – Če opažate, da bi po vsakem obroku najraje malce zaspali, poskusite povečatiti število zaužitih vlaknin. Largeman-Rothova pojasnjuje, da vlaknine poskrbijo, da stopnja sladkorja v krvi ostane na isti ravni, zaradi česar ne boste izkusili občutka utrujenosti.

Naredite test – S preprostim testom lahko preverite, kakšno je stanje v vašem prebavnem traktu. Poskusite pogoltniti eno vilico koruze, ne da bi jo prežvečili in si zabeležite, koliko časa bo potrebovala, da pride na drugi strani poti ven, svetuje Chutkanova. Če koruzo v wc školjki opazite v roku 18 ur, zaužijete dovolj vlaknin. Če pa bo za pot potrebovala dlje, bi bilo smiselno v prehrano postopno vključiti več vlaknin. Poudarek je na postopnem uvajanju, opominja Largeman-Rothova, saj prehitro preveliko vnašanje lahko ima za posledico napenjanje, bolečine in vetrove.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.