Magazin > Lepota & telo
183 ogledov

Znaki, da ste močno dehidrirani

slovenija 20.01.2010 voda, pitje vode, kozarec, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Poletje je pred vrati in s tem visoke temperature, ki lahko kaj hitro terjajo svoj davek, če nismo dosledni.

Pred koliko časa ste nazadnje popili kozarec vode? Preden nadaljujete z branjem, najprej popijte nekaj. Mnogi prehitro pozabijo, kako pomembno je, da telo dobi zadostno količino tekočine. Prvi organ, ki ga premalo popite tekočine prizadene, so ledvice. 

Zapomnite si, da so suha usta in občutek žeje znaka, da ste čakali predolgo. To pa nista edina znaka, ki vas opozarjata, da ste zanemarili potrebe svojega telesa. 

Če vam srce pospešeno bije, pa v danem trenutku ne telovadite, srce na ta način skuša nadomestiti padec v volumnu krvi, ki je posledica dehidracije. 

Ste hitro vstali in se vam je zvrtelo? Tudi to je lahko znak dehidracije, tako kot zmanjšana elastičnost in napetost kože. Uščipnite se v roko. Če ste dehidrirani, se koža ne bo takoj povrnila v prvotni položaj. 

Močan vonj urina je tudi resen znak, da ste premalo popili. Ko je telo močno dehidrirano, se zmanjša tudi proizvodnja urina, kar lahko vodi do vnetja mehurja. Temu se izognete le tako, da na dan spijete dovolj tekočine. Začnite že zdaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.