• Pet 17 do 31 °C
  • Sob 20 do 29 °C
  • Ned 19 do 25 °C
več na vreme.net

Sporazumevanje

0 komentarjev

Znakovni jezik za dojenčke

Znakovni jezik za dojenčke izvira iz ameriškega in slovenskega znakovnega jezika, vendar so znaki poenostavljeni, da jih otrok lažje izvede.

Katja Štingl / Ljubljana

 

Ko otrok znak usvoji, pokažite navdušenje in ga spodbujajte k njegovi uporabi. Bodite potrpežljivi, saj novega znanja ne bo usvojil čez noč. (Foto: Shutterstock)

Dojenčki se že zelo zgodaj, nekje pri devetih mesecih, zelo dobro zavedajo svojih potreb in želja, vendar jih še ne znajo izraziti. Starši in vzgojitelji jim lahko pri komunikaciji pomagamo z metodo učenja preprostih znakov programa Baby Signs, da jim svojih potreb ne bo treba izražati z jokom,” pravi Anja Leštan, inštruktorica, ki deluje po programu Baby Signs.

Otroci, ki uporabljajo tovrstni znakovni jezik, imajo dokazano manj frustracij, saj so bolje razumljeni in lažje izrazijo svoje potrebe.

Z govorom jih opusti

Znakovno sporazumevanje poglablja vezi med starši in dojenčkom, krepi otrokovo samozavest in zmanjšuje njegove frustracije, saj je razumljen, spodbuja otrokov intelektualni razvoj, poleg tega pa omogoča lažji razvoj njegovih govornih veščin. “Ni skrbi, da bi otrok zaradi sporazumevanja z znaki začel govoriti pozneje – ravno nasprotno. Tako namreč spozna princip komunikacije in je dodatno motiviran, da se začne učiti govora, z usvojenim govorom pa znake opusti,” pojasnjuje Leštanova. Raziskava je namreč pokazala, da imajo dveletniki, ki uporabljajo to metodo, občutno večji besedni zaklad kot njihovi vrstniki.

Otrok pokaže čustva

Kdaj bo otrok začel kazati znake, je odvisno od pogostosti uporabe ter seveda njegovega spomina, zbranosti in sposobnosti posnemanja. “Svetujem, da se osnovnih znakov naučijo vsi, ki dejavno preživljajo veliko časa z otrokom – v prvi vrsti seveda starši, nato pa tudi stari starši, vzgojitelji ali varuške,” poudarja inštruktorica. Po navadi je to med 10. in 14. mesecem.

Starši se bodo z otrokom ob uporabi tovrstne komunikacije bolje razumeli, saj jim bo ta lahko pokazal, da je sit, da bi se igral, da je zaspan, da bi si rad obul copate, poleg tega pa tudi, da je vesel, žalosten ali ga je strah, česar z besedami še ne zna.

Uporaba

Vaše znakovno sporazumevanje naj bo zabavno in naj vsebuje izražanje čustev, saj bo le tako jasno izražal čustva tudi otrok, ki se v zgodnjem obdobju otroštva največ nauči ravno s posnemanjem. Znake uporabljajte in kažite pravilno, bodite dosledni, večkrat jih ponavljajte ter pritegnite otrokovo pozornost in zanimanje, da se jih nauči tudi sam. Pri tem uporabljajte razne predmete ali fotografije, da bo otrok lažje razumel pomen znaka, za učenje pa so na voljo tudi slikanice in DVD.

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima