Slovenija
36 ogledov

Znana bo usoda Hospica

ljubljana 20.12.10 poslovna stavba hospic, hospic, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Predstavniki države in Hiše hospic bodo iskali rešitev za financiranje.

Predstavniki ministrstev za zdravje in za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter premierjevega kabineta se bodo danes sestali s predstavniki Hiše hospic, potem ko so prejšnji teden v hiši napovedali, da bodo zaradi nerešenega financiranja zaprli svoja vrata.

PREBERITE ŠE

Predstavniki Hiše hospic so namreč v sredo napovedali, da bodo hišo zaprli takoj, ko bodo premestili še zadnjo bivajočo v hiši. Za to potezo so se odločili, ker se doslej z državo niso uspeli dogovoriti glede financiranja. Ob tem so pozvali pristojne, naj vendarle pride do sistemske rešitve financiranja hospic dejavnosti.

Edina tovrstna hiša v državi

Hiša hospic, ki kot edini hospic v državi nudi celostno oskrbo umirajočim, vsak mesec poglablja izgubo za 45.000 evrov. V petih letih, odkar so odprli vrata, je bilo hiši ponujenih več možnosti, od tega da bi se financirali preko različnih bolnišnic do koncesije. Vendar nobene od ponujenih možnosti niso sprejeli, prav tako se niso prijavili na razpis za koncesijo za institucionalno varstvo na smrt bolnih.

Pogajanja z ministrstvom

Z ministrstvom za zdravje so se še nedavno dogovarjali glede financiranja. Zadnja ponudba ministrstva je znašala 20 evrov na posteljo na dan, medtem ko bi potrebovali med 50 in 60 evrov na posteljo.

Zaradi napovedanega zaprtja se je predsednik vlade Miro Cerar konec prejšnjega tedna sestal z ministricama za zdravje in za delo, Milojko Kolar Celarc in Anjo Kopač Mrak, vse vpletene strani pa je pozval k iskanju optimalne rešitve financiranja.

Komentarjev 1
  • patrijarh 14:00 12.maj 2015.

    Nehajte že enkrat s to hišo.Včasih tega ni blo pa tut dons ne nucamo.Pa glih u Lj.mora to stat,nehajte ga srat.Ljudje bomo umiral al ta bajta je al je pa ni.