Slovenija > Komentarji in kolumne
35 ogledov

Imaš hišo? Vrni stanovanje državi!

Celo pravosodje samo dvomi v to, da bi državi lahko vrnili večino dolgov kriminalcev.

Anja Zupanc | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Zakaj zdaj, ko pa že leta celo ptički žvižgajo o tem, da ti fantje služijo nezakonito? Točno tako je eden od novinarjev vprašal takratnega šefa slovenskih kriminalistov pred dobrima dvema letoma, ko so policisti razbili prvo večjo mrežo tihotapcev kokaina v Sloveniji. S policije je takrat sledil odgovor, da za to, da nekoga spraviš za zapahe in mu pobereš vse tisto, kar on sicer dolguje državi, ni dovolj "žvižganje ptičkov".

Konec. In zdaj ima pravosodje novo orodje. Z njim pa se jim menda odpirajo vse možnosti, da državi vrnejo vse tiste bajne vsote utajenih davkov. A to novo orodje celo v pravosodju sproža mešane občutke. Začetno navdušenje pa bolj kot ne ugaša. Pojavlja se celo rahla zmeda o tem, kako in pri kom naj se preiskav najprej lotijo. Vse bolj začenjajo tožilci in sodniki celo dvomiti v uspeh zakona, ki zdaj omogoča odvzem premoženja tistim, ki naj bi služili nezakonito. In k temu je nedvomno prispeval tudi nov zakon o kazenskem postopku, ki je začel veljati pred dnevi in ki kriminalcem omogoča, da se pogodijo o višini kazni v zameno za priznanje. In prvi izplen je menda katastrofalen. Za tožilstvo seveda. Sami pa se bojijo, da bo pravosodje to štelo kot uspeh in da postopki pred sodišči končno tečejo hitro. Hitro pa bi se ob tem lahko spregledalo, da denimo izpogajanega pol leta zapora za nekaj kilogramov pretihotapljene droge pač ne more biti uspeh. Kljub hitro zaključenemu postopku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.