Zdravje > Aktualno
69 ogledov

Znanstveniki vladam: Omogočite, da se na delo vozijo s kolesom

kolo kolesarjenje BikeGal
Kolesarjenje na delo ima zelo ugoden učinek na zdravje prebivalcev.

Vožnja s kolesom bistveno zmanjša tveganje za tveganje za razvoj raka in bolezni srca, zato bi morale vlade po svetu spodbujati aktivne oblike prevoza na delo, opozarjajo znanstveniki.

Študija, objavljena britanski zdravstveni publikaciji "British Medical Journal" je pokazala, da kolesarjenje na delo zelo vpliva na zdravje ljudi. Pri delavcih, ki se v službo vozijo s kolesom, so namreč ugotovili kar 45 odstotkov manjše tveganje za razvoj raka in 46 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca.

Pri tistih, ki vsak dan pešačijo na delo, je nižje tveganje za razvoj rakastih bolezni 27 odstotno, za smrt, ki jo povzroči bolezen srca, pa 36 odstotno.

kolesarska steza | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V raziskavi je sodelovalo 264.377 ljudi, starih povprečno 53 let. Čeprav znanstveniki ne izkjučujejo možnosti drugih dejavnikov, ki so vplivali na raziskavo, rezultati kažejo, da bi morale državne politike spodbujati drugačne nečine prihoda na delo, še posebej kolesarjenje. S tem bi bistveno izboljšali splošno stanje prebivalcev v državi, so opozorili.

Ti ukrepi vključujejo gradnjo kolesarskih stez in več možnosti za izposojo in prodajo koles: "Poleg izboljšanja zdravja ljudi, bi zmanjšali gostoto prometa v mestih, kar bi prispevalo k manjši onesnaženosti zraka," je dodal vodja raziskave, norveški profesor Bo Andersen.

Slovenci med prvimi v Evropi

Glede na kolesarski barometer med državami EU iz leta 2015 je Slovenija med evropskimi državami zasedla sedmo mesto. Prvih šest mest so zasedle Danska, Nizozemska, Švedska, Finska Nemčina in Belgija.

Pet kriterijev

kolo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kolesarski barometer je opravljen na osnovi petih glavnih kriterijev: števila kolesarjev, ki kolo uporabljajo za dnevni transport, varnosti kolesarjev oziroma števila umrlih kolesarjev na cestah, obsežnosti kolesarskega turizma, prodaje novi koles na število kolesarjev in števila organizacij, ki promovirajo kolesarstvo.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.