• Čet 17 do 24 °C
  • Pet 18 do 23 °C
  • Sob 15 do 23 °C
več na vreme.net

Zdravljenje raka

6 komentarjev

Znanstvenikom uspelo revolucionarno odkritje

Pri 94-ih odstotkih bolnikov so simptomi raka izginili ...

A. Š. / Washington

Znanstveniki trdijo, da so prišli pri prvih kliničnih preizkusih do izjemnega odkritja za zdravljenje krvnega raka. Pri raziskavi je sodelovalo več deset bolnikov, ki so imeli pred seboj le približno mesec življenja. Za zdravljenje so uporabili T-celice imunskega sistema.

V eni skupini bolnikov z akutno limfoblastno levkemijo (ALL) so pri 94 odstotkih bolnikov simptomi popolnoma izginili. Pri pacientih z drugimi tipi krvnega raka pa je bila stopnja odziva 80-odstotna, več kot polovica pa jih je doživela popolno remisijo, piše The Guardian.

Ciljajo na določeno vrsto raka

“Gre za odkritje, ki v medicine nima primerjave. Da je bila v takšnem stadiju takšna odzivnost,” je na letnem srečanju Ameriškega združenja za napredek za znanost (AAAS) dejal raziskovalec s Fred Hutchinson Cancer Research Center v Washingtonu Stanley Riddell. T-celična terapija deluje tako, da iz telesa bolnikov vzamejo imunske celice, ki jih označijo z molekulami oziroma “receptorji”, ki ciljajo na točno določeno vrsto raka. Nato te celice vstavijo ponovno v bolnika. 

“Imamo razloge za biti optimisti in pesimisti,” pravi Riddell. Pojasnjuje, da bi lahko zmanjšanje števila T-celic zmanjšalo tudi negativne stranske učinke. T-celice lahko sicer živijo v našem telesu celo življenje. V eni od raziskav so že ugotovili, da so celice lahko v telesu tudi 14 let po tem, ko so jih vstavili v bolnike. “Gre za živo terapijo,” je pojasnil Riddell.

Strokovnjaki so izrazili upanje, da bi nekoč T-celice uporabili tudi kot dolgoročno obrambo pred rakom, ki bi raka ubile tako hitro, da ne bi niti vedeli, da ga imamo.  

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (6)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima