Avto
64 ogledov

Znate voziti motor? Morda pa ne!

Motorist Žurnal24 main
Po vsej državi bo konec tedna namenjen varnosti motoristov in mopedistov. Če se radi vozite z enoslednimi vozili, nikar ne zamudite brezplačnih delavnic.

Kot so sporočili s policije, bo ta konec tedna na različnih lokacijah po Sloveniji več preventivnih dejavnosti, namenjenih voznikom enoslednih motornih vozil. Motoristom in mopedistom bodo strokovnjaki svetovali, kako poskrbeti za varnost, spoznali boste lahko teoretična in praktična pravila varne vožnje, svoje znanje pa ponekod preverili tudi na poligonih.


Na nekaterih delavnicah bodo tudi policisti motoristi, ki bodo z ljubitelji motorjev delili vse svoje prometno znanje in motoristične izkušnje.

Mislite, da obvladate že vse?

Obisk tovrstnih delavnic je lahko izjemno koristen in pomaga preprečiti marsikatero nesrečo. V zadnjem mesecu se je namreč na slovenskih cestah zgodilo več prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles. Od 24. marca so v prometnih nesrečah umrli že trije vozniki motornih koles. 

Zaradi ugodnih voznih in vremenskih razmer v prihodnjih dneh, še posebej med prihajajočimi prazniki, policija na cestah pričakuje več voznikov motornih koles in mopedov. Zato vsem prometnim udeležencem svetujemo, naj dosledno upoštevajo cestnoprometne predpise, da v prometu ravnajo odgovorno in strpno ter hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti.

Nasveti motoristom:
– Ob začetku sezone naj osvežijo svojo psihofizično kondicijo, se udeležijo katerega izmed treningov varne vožnje, predavanj, praktičnih delavnic za motoriste ali pa obnovitvenega tečaja v kateri izmed šol varne vožnje.   

– Preverijo naj tehnično brezhibnost motorjev oziroma poiščejo pomoč strokovnjakov na tehničnih pregledih, v servisnih delavnicah in tako dalje. Preverijo naj zračni tlak v pnevmatikah in profil na tekalni površini pnevmatik, delovanje zavor in svetlobnih teles na motorju ter zaščitno opremo; poškodovano ali dotrajano opremo je treba zamenjati.

– Prilagodijo naj hitrost vožnje, saj je asfalt še vedno hladen. Sneg in sol sta ceste ponekod močno poškodovala, zato je lahko na vozišču veliko udarnih jam, marsikje je ostal tudi pesek od zimskega posipa. 

– Uporabljajo naj zaščitna sredstva (homologirana čelada, motoristični kombinezon, primerna obutev, rokavice) in poskrbijo za svojo vidnost (na motorju naj imajo vedno prižgane luči in nosijo zaščitna oblačila svetlih barv ter s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi).  

– Vozijo naj previdno, saj jih drugi udeleženci v cestnem prometu še niso vajeni in jih lahko hitro spregledajo. Zato naj predvidevajo ravnanja drugih udeležencev in prilagodijo vožnjo razmeram na cesti. Poleg tega se na voziščih lahko pojavljajo ovire, kot so kosi lesa in ostanki blata, ki nastajajo kot posledica spravila lesa, ki poteka v teh dneh, pa tudi prvih spomladanskih opravil na vrtovih in njivah.  

– Na motor naj ne sedejo, če so uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali so utrujeni, saj je vožnja v takšnem stanju izjemno nevarna. 

– V nekoliko toplejših dneh naj jih lepo vreme in ugodne vremenske razmere ne zavedejo, naj v njih ne vzbudijo lažnega občutka varnosti in neogroženosti. Prav v takšnih razmerah se pripeti največ prometnih nesreč.

Preostalim voznikom policija svetuje:
Pozorni bodite na motoriste! S toplejšim vremenom se na ceste v večjem številu podajajo tudi motoristi, ki so med bolj izpostavljenimi in ranljivimi udeleženci v cestnem prometu, zato svetujemo večjo previdnost. Pozorno naj spremljajo dogajanje v prometu tako v vzvratnih kot stranskih ogledalih. Pri prehitevanju vozil in vključevanju na prednostno cesto naj upoštevajo prednost voznikov, ki vozijo po prednostni cesti, in dosledno preverjajo mrtvi kot! Motoristi so  namreč zaradi ozke silhuete veliko slabše vidni in se nam lahko v  ogledalih "izmuznejo". Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 metrov, zato naj se vozniki vedno prepričajo o prosti poti!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.