Magazin
38 ogledov

Znižanj za počitnice ne bo več

Šmarješke toplice
1/5
Žurnal24 main
Dodatnih znižanj za krompirjeve počitnice ne bo več, pravijo na turističnih agencijah. Že veste, kje boste počitnikovali?

Ni več klasičnega poležavanja ob bazenu, ampak družine iščejo še nekaj več – želijo biti dejavne in v naravi. Prav to se je v zadnjih letih najbolj spremenilo,” razlaga Gabrijela Starešina, ustanoviteljica turističnega podjetja Muranica iz Prekmurja, ki se pridružuje mnenju drugih turističnih strokovnjakov, da družin ne pritegne samo dobro urejen kopalni kompleks, ampak med počitnikovanjem iščejo tudi dodatno ponudbo kraja, tako možnosti za kolesarjenje in izlete kot za lokalne kulinarične specialitete.

Pohodi in kolo

Družine želijo počitnice izkoristiti maksimalno. Tako se odpravijo v kakšne terme, kjer imajo dobro urejen kopalni kompleks, ob tem pa se radi udeležijo raznih pohodniških in kolesarskih izletov; ti so po navadi združeni z ogledi naravnih, kulturnih in obrtniških dejavnosti, ki jih je na našem, prekmurskem koncu veliko,” dodaja Starešinova. Krompirjeve počitnice pa seveda zaznamuje pestro dogajanje ob noči čarovnic.

Varstvo za otroke

Med jesenskimi počitnicami je vsako leto več gostov. Radi se odpravijo na Hrvaško, v Sloveniji pa prednjačijo terme in slovensko Primorje. Gostje želijo, da je poleg osnovne hotelske ponudbe v ceno vključen notranji bazen, standard pa postaja, da je vključena tudi savna,” pravi Jože Režonja iz Turistične agencije Relax in dodaja, da je zagotovo pomembna tudi dodatna ponudba. “Starši iščejo organizirano otroško varstvo za nekoliko večje otroke, ker so radi del dneva sami. Za najmlajše pa želijo animacije,” še dodaja.

Tudi na toplo

Čeprav Slovenci krompirjeve počitnice tradicionalno preživljamo v termalnih zdraviliščih, je zadnja leta tudi konec oktobra vse bolj priljubljen pobeg na toplo, v Tunizijo, Turčijo in Egipt, kjer temperature še vedno sežejo čez 30 stopinj Celzija. Na vse te destinacije – vključno z Madeiro – lahko letite z ljubljanskega letališča. Tisti, ki bi radi uživali v prijetnih 25 stopinjah na Kanarskih otokih, pa boste morali leteti s katerega od sosednjih letališč – v agencijski ponudbi so predvsem aranžmaji z letom iz Salzburga.

Dodatni popusti

Do jesenskih krompirjevih počitnic je le še slab mesec in ponudba se po izkušnjah turističnih delavcev ne bo več spreminjala. “Dodatnih znižanj ne bo,” meni Režonja in dodaja, da se lahko zgodi, da imajo v turističnih agencijah nižjo ceno kot v samih termah.

Z majhnimi dojenčki ne v termalno vodo

V vseh kopališčih pazimo na primerno higieno, za dojenčke do treh mesecev pa bi kopanje v kopališčih odsvetovala. Otroka po kopanju dobro oprhamo, obrišemo in preoblečemo,” svetuje Mojca Švab Zavratnik, pediatrinja v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Kot dodaja, je kopanje v termalni vodi zaradi blagodejnih vplivov na kožo primernejše kot v bazenu s klorirano navadno vodo. “Edini problem so vroči vrtinci, pri katerih moramo paziti, da se otrok ne pregreje,” še dodaja Švab Zavratnikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.