Slovenija
16 ogledov

Znižanje povprečnine za občine ni realno

V SD med župani nezdružljivost podpira le Bojan Kontič, župan Velenja, čeprav jo Žurnal24 main
Minister Koprivnikar bi jih znižal, a za manj, kot je bilo dogovorjeno.

Ukrepi glede znižanja stroškov delovanja občin ne dosegajo dogovorjenih 22,8 milijonov učinkov na letni ravni, zato v združenju občin pozivajo vlado, da povprečnine z mececem julijem ne zniža. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar bi jo znižal, a za manj, kot je bilo dogovorjeno.

"Organi zastopniških organizacij so na skupni seji predsedstev soglasno ugotovili, da glede na možno realizacijo ukrepov za znižanje stroškov do julija ni realno znižanje povprečnine na 500,83 evrov," je po današnjem srečanju na ministrstvu povedal Bojan Kontič, podpredsednik Skupnosti občin Slovenije (SOS).

Tudi minister ni zadovoljen

Minister Koprivnikar je po navedbah SOS na današnjem srečanju povedal, da so na resornih ministrstvih opravili nekaj krogov pogovorov o možnih izvedljivih ukrepih, s katerimi bi lahko znižali stroške za občine. Pri tem se je pokazalo nekaj možnosti sprememb zakonodaje, ki bodo realizirane v letošnjem letu, kljub temu pa je minister po navedbah SOS izrazil, da pretiranega zadovoljstva z doseženim tudi na njihovi strani ni.

"Zato je Kontič predlagal, da se vlada drži dogovora in s spremembo zakona o izvrševanju proračuna zagotovi normalno financiranje občin v drugi polovici leta 2015, saj bodo skupnosti občin v nasprotnem primeru primorane poiskati zaščito na Ustavnem sodišču," so sporočili na SOS. Dodali so, ki bodo sistemski in ne parcialni ter bodo vplivali na stroške v vseh občinah.

Komentarjev 1
  • milek 07:19 17.junij 2015.

    Po občinah je veliko zaposlenih, ki nimajo kaj delati. Občinsko upravo naj skrčijo, pa bo denarja dovolj.