Slovenija
27 ogledov

"Zombiji pri trinajstih"

Mladi in alkohol Shutterstock
Med šolarji največ alkohola in marihuane. Podatkov glede uporabe novih sintetičnih drog ni, ker jih je nemogoče nadzorovati.

„Zadnjič sem se ob enih zjutraj sprehodil čez prizorišče v BTC-ju, kjer se je tisti večer odvijal Festival mladih. Srečeval sem trinajstletne in štirinajstletne zombije,“ je ob predstavitvi raziskave  o razširjenosti drog med šolsko mladino povedal Milan Krek, direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Koper. „Tega, kaj se dogaja z otroki, naša družba, ki jo skrbi samo za večjo  produktivnost, preprosto ne vidi,“ je prepričan.

Stare in nove droge

Delež slovenskih dijakov, ki v mesecu pred anketiranjem, niso uživali alkoholnih pijač, znaša 35 odstotkov, kaže raziskava o zlorabi drog med mladino. Dobra polovica anketiranih je v zadnjem mesecu spila pet pijač ali več ob eni priložnosti. Marihuano ali hašiš  je v zadnjem mesecu uporabilo deset odstotkov šolarjev, različne prepovedane droge pa je vsaj enkrat poskusilo 25 odstotkov dijakov. Izsledki raziskave v primerjavi s tistimi izpred štirih let ne kažejo večjih odstopanj. „Raziskava sicer ne daje celotne slike glede razmer med mladostniki, saj ne zajema uporabe številnih novih sintetičnih drog. V Evropi jih je regitriranih približno dvesto, v Sloveniji slabih 50, pri čemer jih je skoraj nemogoče nadzorovati, saj - ko eno prepovejo, že pojavi nova -,“ pojasni.

Past prepovedi

 „Med droge pa spada tudi alkohol, kar tako starši kot družba  prevečkrat ne smatrajo kot nekaj tveganega,“ nadaljuje Krek. Ob tem opozarja, da je prepoved kupovanja in uživanja alkohola za mlade privedlo le do tega, da se danes opijajo na parkiriščih in ne več v lokalih, kjer jim je lahko vsaj nekdo priskočil na pomoč, če so jo potrebovali. „Če otroke preženemo še z bližnjih igrišč, bodo pa popivali v kakšnih hribih, kjer na njih preži še več nevarnosti,“ meni.

Komentarjev 2
  • alfredo 12:24 20.september 2013.

    Groza...

  • dragec 08:14 20.september 2013.

    Kdo je kriv, da so nam otroci alkoholiki pri trinaestih letih?????