Svet
11 ogledov

Zožili območje iskanja

Iskanje pogrepanega letala EPA
Po novih signalih bolj optimistični.

Preiskovalci, ki v južnem Indijskem oceanu iščejo ostanke pogrešanega malezijskega letala, so po novih domnevnih signalih črnih skrinjic letala močno zožili območje iskanja. S tem so vzbudili upanje, da bodo kmalu našli razbitine izginulega letala. Danes so sicer zaznali že peti signal črne skrinjice, kar preiskovalce navdaja z optimizmom.

Kot so danes sporočile pristojne avstralske oblasti, je najnovejši signal danes popoldne po krajevnem času zaznalo avstralsko vojaško letalo, ki je v morje spustilo več deset boj s sonarjem. Signali so preiskovalce navdali z optimizmom, jih bodo pa ponoči še proučili.

Pred tem so iskalno območje zmanjšali za okoli desetkrat na malo manj kot 58.000 kvadratnih kilometrov.

Čas se izteka

Avstralska vojaška ladja Ocean Shield, ki za sabo vleče detektor signala črnih skrinjic, se zdaj osredotoča na območje, kjer so v torek zaznali dva nova signala. Ta signala se ujemata s tistimi, ki so jih zaznali konec tedna. Preiskovalci so po novih nizih signalov zelo optimistični in upajo, da so vse bliže razbitinam pogrešanega letala. Ko bodo menili, da so že čisto blizu, bodo uporabili posebnega podvodnega robota, ki bo preiskal morsko dno.

Signal je ključnega pomena pri določanju območja strmoglavljenja boeinga 777, ki je z 239 ljudmi na krovu izginil 8. marca. Baterije črnih skrinjic običajno zdržijo približno 30 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.