Slovenija
38 ogledov

"Zloraba pravosodja se očitno nadaljuje"

Sojenje v zadevi Patria Anže Petkovšek
V SDS so ogorčeni nad obtožnico proti premierju Janši in njegovemu odvetniku Matozu zaradi krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar. Matoz vztraja, da so bile navedbe v kazenski ovadbi zoper nekdanjo tožilko resnične in je že podal ugovor.

Gre za "nevaren poskus rušenja avtoritete vlade v najbolj usodnem času za Slovenijo", so v SDS zapisali svoje ogorčenje nad obtožnico, vloženo zoper prvaka stranke in premirja ter njegovega odvetnika. "Namesto, da bi tožilstvo preganjalo Zobec Hrastarjevo, ker je v obtožnem predlogu navedla neresnično dejstvo, sedaj preganjajo tiste, ki so na to opozorili," menijo v stranki, v kateri izražajo tudi presenečenje, nad hitrostjo, s katero je tožilstvo vložilo obtožnico, hkrati pa isto tožilstvo še vedno ni končalo postopka zoper Magnusa Berglunda, čeprav je bil začet že "daljnega leta 2008". Zloraba tožilstva in pravosodja očitno nadaljuje, so zapisali.

Premierju in prvaku stranke Janezu Janši bo v primeru, če bo obtožnica pravnomočna, odločala žena nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja. "Tako bo vse ostalo v politični družini. Preganja Hrastarjeva, sodila pa bo kar Zalarjeva," so še zapisali.

Matoz: Kar smo zapisali, je resnično

Kot je pojasnil premierjev odvetnik Franci Matoz, je dejstvo, da je vse napisano v kazenski ovadbi zoper Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria, in kar je povedal na novinarski konferenci junija 2011, resnično: "Resnično je, da je v obtožni predlog na strani 70 navedla neresnično dejstvo z namenom, da obremeni gospoda Janeza Janšo."

Zoper obtožnico Matoz že podal ugovor

Tako je tožilka navedla, da je Marija Badovinac Crnkovič poslala elektronsko sporočilo Wolfgangu Riedlu z navedbo, da je bil Janša seznanjen z izbiro Rotisa in da naj bi celotno zadevo izbire spremljal. Kot trdi Matoz, v kazenski ovadbi, ki jo je spisala policija, pa je nasprotno "jasno zapisano, da je to elektronsko sporočilo bilo samo osnutek in da ni bilo nikoli poslano". Tako je izhajalo tudi iz uradnega zaznamka o pregledu računalnika, je dodal Matoz in opozoril, da so tako kot on vsebino obtožnega predloga razumeli vsi, ki so obtožni predlog brali. Matoz je zoper obtožnico, ki mu je bila vročena pred tednom dni, že podal ugovor, sicer pa meni, da je obtožnica neutemeljena in da bo njegovemu ugovoru v celoti ugodeno.

Janševa obtožnica na napačen naslov

Hkrati je odvetnik izpostavil, da Janša obtožnice še ni prejel, saj so mu jo poslali na napačen naslov na Mesarsko ulico v Ljubljani, zato se mu zdi neprimerno, da je bila javnost z obtožnico seznanjena, še preden so jo vročili vsem strankam.

V izogib dilemam o tem, kaj je Zobec Hrastarjeva dejansko napisala v obtožnem predlogu, pa je Matoz pridobil še strokovno mnenje jezikoslovke Helene Dobrovoljc. Ta je jasno zapisala, dodaja Matoz, "da ni nikakršne dileme, da je tožilka zapisala ravno to, kar smo mi v kazenski ovadbi zatrjevali, torej da je Marija Badovinac poslala elektronsko sporočilo gospodu Riedlu".

Kazenski postopek, ki ga je Matoz vložil zoper Zobec Hrastarjevo, medtem še ni končan, saj se bo zadeva reševala na vrhovnem sodišču, je še navedel Matoz. Prepričan je namreč, da je Zobec Hrastarjeva z omenjenim zapisom v obtožni predlog dejansko navedla neresnico in s tem storila kaznivo dejanje.

Očitata ji zlorabo položaja. Sodišče: neutemeljeno.

Predsednik SDS in njegov odvetnik sta 20. junija lani sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper Zobec Hrastarjevo. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti predsedniku SDS navedla izmišljen in ponarejen dokument.

A Janša in Matoz z ovadbo in pozneje obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista uspela. Njuno ovadbo je zavrglo ljubljansko okrožno tožilstvo, nato pa je Janša prevzel pregon in kot subsidiarni tožilec proti nekdanji višji državni tožilki vložil obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaj, poroča Delo.

A ljubljansko okrajno sodišče je oktobra lani obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen. Januarja letos so tak sklep potrdili še višji sodniki. Nato pa je zoper oba tožilstvo prejšnji mesec vložilo neposredno obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje tožilke Zobec Hrastarjeve. Za prvo kaznivo dejanje je sicer zagrožena kazen zapora do dveh let, za drugo pa denarna kazen ali kazen zapora od šestih mesecev.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za Delo potrdili, da so neposredno obtožnico zoper Matoza in še eno osebo prejeli 23. februarja.

Komentarjev 11
  • KLOBO 18:32 24.marec 2012.

    Kot prvo nalogo bi moral Gorenak prioritetno vrči na cesto butelna Fišerja, ki ga vodi bonsaj iz Murgelj!! Če to ne bo storil v naslednjih dneh naj sam odstopi, ker ni dorasel svoji funkciji!!

  • KLOBO 18:30 24.marec 2012.

    si pa res eno veliko tele, vlado Fidler!!

  • Vlado Fidler 18:07 24.marec 2012.

    Prosim lepo, a ste tisti ki po sluzbeni dolznosti ali pa par tako sedite pred racunalniki res tako zabiti. JJ, je s pomocjo prevaranta prisel na oblast, Kahl Erjavec je njegova lutka, Velecenjeni ze malce pozabljeni Dimitirj Rupel in njegova ...prikaži več Meta sta spet v igri za Konzulat v Trstu je J.J, ze dolocil to funkcijo z a njegovo visokost,