Slovenija
121 ogledov

Zoran Janković: "Za odvetnike porabim pol plače"

zoran janković Saša Despot
Štiri leta od hišne preiskave, postopki padajo oziroma so še v teku. Župan Zoran Janković pa od notranje ministrice zahteva interno preiskavo in razrešitev direktorja NPU Darka Majheniča.

"Danes imam prav posebno obletnico, štiri leta in štiri ure je odkar so pri meni izvedli prvo hišno preiskavo. Čeprav sem v štirih zadevah prejel pravnomočne sodbe v svojo korist, pa me združba v sestavi tožilstva, NPU, FURS in KPK napada še naprej," je dopoldan na tiskovni konferenci povedal župan Zoran Janković in dodal, da si "zbrana druščina" izmišlja nove preiskave, preganja njega in sinove ter sodelavce ter preiskuje, čeprav za to ni dejanske utemeljene podlage ... Janković je prepričan, da ga NPU želi na osebnem nivoju diskreditirati in uničiti.

Štiri obsežne zadeve še vedno na sodišču

Župan je  izpostavil, da je v zadnjih štirih letih prejel tri pravnomočne sodbe v svojo korist (Mercator - Niš, KPK, Tritonis), v tožbi zoper nekdanjega člana KPK Roka Praprotnika pa je sledila poravnava. A zoper župana še vedno teče več postopkov: zaradi prodaje delnic Mercatorja, donacijo Gratela Ljubljanskemu gradu, Stožic in zaradi suma jemanja podkupnin in zahtevanja spolnih uslug.

A Janković je odločen, da bo dokazal svoj prav, tudi v primeru poročila KPK, ki mu je očitalo 208 tisoč evrov sumljivih transakcij. "Tožim tudi po vsebini, saj sem bil kolateralna škoda," je odločen župan, ki je ob tem navrgel, da nameni polovico svoje plače za odvetnike in za mednarodne institucije, ki so pripravile dokumentacije. Prepričan je, da bo na sodišču dokazal svoj prav.

V petek na račun kapnilo 2,7 milijona evrov

Na sodišču je občini že uspelo zavreči očitke o prirejenem razpisu za ljubljanske Stožice. Ministrstvo za izobraževanje pa je tako v petek občini nakazalo 2,7 milijona evrov za projekt Stožice, saj je sodišče razsodilo, da v razpisu ni bilo nepravilnosti. Zdaj se Janković sprašuje, kdo bo plačal 0,7 milijona zamudnih obresti, ki so jih morali davkoplačevalci.

Pričakuje nadzor in razrešitev direktorja NPU

Od ministrice Vesne Györkös Žnidar župan zaradi navedenega pričakuje, da bo v NPU uvedla nadzor in ugotovila, ali je še kateri drugi politik - tako kot on - prejel poziv NPU, naj pove, kje je bil na točno določen dan in uro. Ker je prepričan, da tega ne bo storila, poziva državljane, da mu sami sporočijo, če je kdo dobil tak poziv.

Janković pričakuje tudi razrešitev direktorja NPU Darka Majheniča, in od ministrice želi pojasnila, kako lahko NPU v povezavi s konkretno tožilko nenehno producira vedno nove kazenske postopke proti določeni osebi, ki se, ker so brez pravne in dejanske podlage, končajo z oprostilnimi sodbami.

barbara.erzen@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 8
  • primorka 14:22 13.oktober 2016.

    Bogi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kako se mi smiliš. A ti zbiramo prispevke ? Kar k našemu županu Popoviču po nasvet. On sploh ne jamra.

  • nergač 21:10 27.september 2016.

    Zoran Janković: "Za odvetnike porabim pol plače"- Še sreča, da tebi in tebi podobnim ni potrebno živeti od plače.

  • Žurnalček 18:28 27.september 2016.

    SS -ovci spodaj , brigajte se za svoje župane , svoje občine in svoje babe , da jih ne bi kdo drugi prašil , ki se mu za druge hebe , ženske so jim pa hobi !