Slovenija
121 ogledov

Novi šef Sove nekdanji šef Janševega kabineta

Zoran Klemenčič mediaspeed
Zoran Klemenčič, novi direktor Slovenske varnostno obveščevalne agencije, ima izkušenj z obveščevalci veliko. Vojaške agente je vodil že pred 14 leti, pred tem je služboval v kabinetih številnih obrambnih ministrov.

Zoran Klemenčič je leta 2000 že vodil obveščevalce, le da so bili takrat vojaški – tedanji obrambni minister Anton Grizold ga je imenoval za šefa obveščevalno varnostne službe (OVS).

Na čelu vojaške obveščevalne službe je bil Klemenčič štiri leta, leta 2005 pa odšel na Center za obrambno usposabljanje ministrstva za obrambo (Mors). Za tem se je za krajše obdobje preselil na ministrstvo za okolje in prostor, kjer je bil zaposlen kot sekretar, leta 2009 pa se je vrnil na Mors kot glavni inšpektor za obrambo.

Ko je obrambni minister v vladi Alenke Bratušek lani postal Roman Jakič, ga je imenoval za državnega sekretarja na ministrstvu. Na tem položaju je Klemenčič ostal do letošnjega prihoda novega obrambnega ministra Janka Vebra, ko je odšel na inšpektorat na obrambo.

Z obrambnim ministrstvom povezan 'že od nekdaj'

Ko je Mors vodil Janez Janša, je bil Klemenčič šef njegovega kabineta. To funkcijo je opravljal tudi, ko sta bila minisitra Jelko Kacin in Tit Turnšek. Nato je postal šef centra za strateške študije, kasneje pa postal svetovalec takratnega predsednika vlade Janeza Drnovška za nacionalno varnost. 

Komentarjev 1
  • Kranjica 09:25 28.november 2014.

    Zakaj poudarjate povezavo z Janšem v naslovu? Je to negativno? Lahko bi napisali, da je bil šef OVS v času Grizolda ali sekretar na MORS-u v času Bratuškove, kar je enako dobro ali slabo zanj, kot mesto šefa kabineta JJ!