Slovenija
156 ogledov

ZPS: Ne zavarujte se!

Breda Kutin. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Zveza potrošnikov. Odsvetuje sklepanje naložbenih življenjskih zavarovanj. Zavarovalnice so ogorčene.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) potrošnikom, ki niso finančni strokovnjaki, odsvetuje sklepanje naložbenih življenjskih zavarovanj, ki so vezana na varčevanje v vzajemnih skladih.

“Taka naložbena zavarovanja se sklepajo po vsej Evropi, naši produkti niso nič drugačni, toda da bi katera potrošniška organizacija v kateri državi dala podoben poziv, še nisem slišal. Od ZPS bi pričakoval bolj poglobljen pristop, ne pa takih populističnih floskul. To je tako, kot bi ZPS ljudi pozvala, naj ne varčujejo v NLB,” je bil oster direktor Slovenskega zavarovalnega združenja Mirko Kaluža, ki je omenil tudi možnost tožbe ZPS.

ZPS je pri preverjanju v osmih zavarovalnicah ugotovila, da je zaradi visokih stroškov, ki ob sklenitvi niso jasno predstavljeni, bolje ločeno vlagati v vzajemne sklade in skleniti življenjsko zavarovanje kot pa izbrati naložbeno življenjsko zavarovanje. Ob predčasni prekinitvi so ugotovili, da potrošnik pri zavarovanju za 25 let s štiriodstotno donosnostjo niti po desetih letih ne dobi izplačanega zneska, ki ga je vanj vložil. Poleg tega so zavarovalni zastopniki stimulirani za prodajo tistih produktov, ki največ dobička prinesejo njim samim, ne pa za potrošnikove cilje. Pri ZPS ugotavljajo, da potrošnike pogosto načrtno zavajajo.

“Kdor bo ostal zavarovan, ne bo razočaran, ne more pa presojati po dveh letih. To so dolgoročna zavarovanja. Razočaranje je najpogostejše, ko hočejo ljudje odkup dolgoročnega zavarovanja, na katero ni bilo plačanih davkov. Če se prekine, država hoče davek, zavarovalnica po načelih, ki veljajo v zavarovalništvu, v prvih treh letih obračuna večino stroškov, zavarovanec pa je razočaran,” pojasnjuje Kaluža.

Komentarjev 23
  • kapibara 09:13 31.januar 2013.

    Strinjam se s teboj !Tako kot pri odplačilu kredita:obrok se deli na :del za obresti in del za glavnico.Živ.+nakožbeno se deli na : varčevanje, ostanek pa na ZAVAROVANJE.Reklama je pa pri vsaki stvari všečna, doma pa reklamacije in ...prikaži več okvere..isto sr_nje drugo pakovanje.Nihče ta pa ne prisili v podpis..

  • ogoljufan 21:56 19.april 2012.

    Gospod Kaluža ne posnemaj Simčiča in se ne sprenevedaj , vsaj sedaj ne ko se pozna vsak detajl vašega strokovnega natega. Jaz pred devetimi leti od vašega inkasanta sploh nisem bil seznanjen o nekem naložbenem varčevanju prek t.i. skladov ampak ...prikaži več za klasično šparanje v mladih letih , tako da bom pozneje nekaj privarčeval, lahko tudi nekaj dodatno pokasiral , zato ker boste vi transparentno plemenitili moj denar. Vedeli ste naprej da boste plemenitili za svoj žep. Če bi bila država res demokratična , bi vas morala skupaj z vašimi pajdaši dati na hladno za dolgo časa , nam oškodovancem pa povrniti vse premije z obrestmi vred . Da vas ni sram pohlepneži sedaj bi špa še pametovali

  • wingspan15 13:39 18.april 2012.

    Tudi jaz se pridružujem