Avto
16 ogledov

Trikrat boljša zaščita od čelade

Hovding
1/7
Hovding
Švedski oblikovalki sta izdelali in v prodajo že ponudili prvo zračno blazino za kolesarje, ki je sposobna preprečiti udarec v glavo in celo nadomešča čelado. Nedavni testi potrdili, da gre za zelo varen izdelek.

Anna Haupt in Terese Alstin sta se z idejo o drugačni zaščiti glave začeli ukvarjati pred nekaj leti, ko so podobno kot v Sloveniji tudi na Švedskem sprejeli zakon, da morajo vsi, mlajši od 15 let, nositi čelade. V debati, ki je sledila, so mnogi menili, da bi morali čelado nositi prav vsi kolesarji. A to je kljub varnosti za marsikoga nepraktično in da, skregano z vsemi modnimi smernicami, še posebej, če ste na poti v službo ali na večerjo.

Zato sta mladi Švedinji prišli na idejo o varnostnem mehu, ki bi se sprožil v primeru nevarnosti in zavaroval celotno glavo. Stopili sta tudi v stik s travmatologi in dobili zaupanje investitorjev za razvoj proizvoda, ki je zdaj na policah trgovin.

V trenutku obda glavo

Blazina, poimenovana s komercialnim imenom hövding, je skrita v posebnem anatomskem ovratniku v dveh različnih barvnih izvedenkah, ki ga kolesar nosi med vožnjo. Ovratnik v sebi skriva tudi žiroskope in senzorje. Ko ti zaznajo nepredvideno in sunkovito spremembo gibanja telesa, se sproži eksplozija, ki s pomočjo helijevega plina napolni zračno blazino, ta pa obda celotno glavo.

Hövding deluje tudi kot nekakšna črna skrinjica, saj ohranja podatke o gibanju kolesarja 10 sekund pred sprožitvijo blazine. Cena te drugačne zaščite je preračunano iz švedskih kron 480 evrov, ne glede na barvo in eno izmed dveh velikosti.

Kako hövding deluje, si oglejte TUKAJ.

 

Komentarjev 1
  • Jani Kavsek 17:34 23.avgust 2012.

    Inovativno in zanimivo. Dobra ideja