Slovenija
24 ogledov

"Zrak ne bo več tako samoumeven"

1/10
Žurnal24 main
Rogaška Slatina. Pred mesecem dni je začel delovati prvi Center ponovne uporabe v Sloveniji. Poleg novih delovnih mest ljudem ponuja tudi priložnost, da storijo nekaj dobrega za okolje.

Center je začel delovati 6. aprila, trenutno pa še poteka faza usposabljanja bodočih zaposlenih. "Ljudje že lahko pripeljejo odpadke. Zanimanja je kar precej, se pa pozna, da na območju Kozjanskega zelo pogledajo, kaj dajo proč. Tisto, kar bi drugje že zdavnaj dali proč, ljudje tu še uporabljajo. Zato se koncentriramo na Celje in Maribor, da bi tudi od tam dobivali večje količine," nam je dejala dr. Marinka Vovk iz centra.

Spletna stran: Center ponovne uporabe
Telefonska številka: +386 (0)3 752 07 90
Elektronska pošta: orz@siol.com

Vovkovi levji delež zaslug
Sama se s problematiko odpadkov ukvarja že dvajset let in nosi levji delež zaslug za nastanek centra. "To je bila moja ideja. Takoj sem opazila priložnost za nova delovna mesta. Hkrati se mi zdi pomembno, da s tem tudi prispevamo k večji osveščenosti ljudi."

Opaža, da "ljudem manjka znanje o tem, kaj je odpadek in kaj ni. Zato pa je toliko odloženih odpadkov po Sloveniji. Razmišljali smo, kako bi se lotili te problematike in projekt socialnega podjetništva nam je omogočil prav to."

Ravno na temelju socialnega podjetništva bodo lahko v centru zaposlili tri ljudi, ostali pa se bodo na usposabljanju priučili veščin, ki bodo zanimive tudi za druge delodajalce.

Dejstva o Centru ponovne uporabe:

Vsak ima priložnost, da nekaj naredi
Socialno podjetje bo prejete izdelke obnavljalo in jih prodajalo. Izdelke jim lahko pripeljete sami; pokličete komunalo in oni to storijo namesto vas ali pa pokličete njihovo brezplačno številko in pridejo po stvari z avtom.

Izsledki raziskav: vsak posameznik razpolaga z vsaj 5 kg še uporabnih izdelkov na leto, ki so doslej končali med odpadki na odlagališčih.

"Vsak, ki želi ohranjati okolje in zmanjšati količino odpadkov, ima zdaj priložnost, da nekaj naredi. Za vse, kar še je v takem stanju, da ne sodi med odpadke, lahko nas pokličejo. Odlaganje in odstranjevanje odpadkov postaja vedno dražje. Tisto, kar vržemo na odlagališče, nikoli več ne bo uporabno. S tem bremenimo že prepolna odlagališča. Ni nujno, da bosta zrak in okolje čez nekaj let še vedno tako samoumevna," ob tem dodaja Vovkova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.