Šport > Košarka
15 ogledov

Žreb zmajem namenil dvakratno pot v Francijo

Krka Union Olimpija superpokal Lucija Drobnjak Buljan Saša Despot
Premierno sezono v Evropskem pokalu bo Union Olimpija v skupini C začela proti španski Valencii, francoskima kluboma Asvelu in Parisu Levalloisu, italijanskemu Vareseju in nemškemu Ulmu, je določil sobotni žreb v Barceloni.

V barcelonskem olimpijskem muzeju športa, ki nosi ime po pokojnem predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Joanu Antoniju Samaranchu, so na uradnem žrebu nove sezone Evropskega pokala razvrstili 48 ekip, ki bodo v tem evropskem tekmovanju nastopale v letošnji sezoni. 

Unionu Olimpiji je ples kroglic v premierni sezoni namenil zanimivo skupino s špansko Valencio, francoskima Asvelom in Parisom Levalloisom, italijanskim Varesejem in nemškim Ulmom.

"Deset vrhunskih tekem"

Letošnja sezona Evropskega pokala bo z 48 ekipami iz vsaj 22 držav še daljša od zadnje, saj bo redni del sezone namesto šest trajal deset tekem. V nadaljnje tekmovanje bodo napredovale tri najboljše ekipe iz vsake skupine, ki se jim bodo prvič pridružila moštva, ki se ne bodo uvrstila v evroligaški Top 16.

"Zadovoljni smo s skupino, saj smo dobili nekaj močnih, uglednih tekmecev, ki jih naša zvesta publika dobro pozna. Imamo zagotovljenih deset vrhunskih tekem, ki po mojem mnenju ne bodo zaostajale veliko za nivojem evrolige. Naš cilj v letošnji sezoni pa vseeno ostaja liga Aba, saj lahko le preko nje naslednjo sezono pridemo nazaj v evropska tekmovanja," je po žrebu dejal direktor Olimpije Matevž Zupančič.

Pipan: "Zanimive in težke tekme"

"Zavedati se moramo, da smo letos prišli v Evropski pokal s povabilom in na to v prihodnje ne moremo računati več. Je pač tako, da je Evropski pokal zanimiv za gledalce, košarkarje postavlja v izložbe oziroma na evropsko tržnico, klubu pa ne prinaša bistvenih koristi, saj bo le prvak Evropskega pokala v naslednji sezoni napredoval v Evroligo," je še dodal Zupančič.

"Skupine in nasprotnikov se ne da izbirati. Dobili smo po eni strani atraktivne, po drugi plati pa težke tekmece. Varese je bil v igri celo za Evroligo, Asvel je ljubiteljem košarke dobro znana ekipa, Valencia je že osvojila to tekmovanje, nemški Ulm pa je lani igral v polfinalu. Morda je manjša neznanka le Pariz, za katerega pa vemo, da lahko sestavi ekipo močnih temnopoltih igralcev. Čakajo nas torej zanimive in težke tekme," je dodal trener zeleno-belih Aleš Pipan.

Člani zahodne konference

Ljubljančani so bili na žrebu v Barceloni v drugem kakovostnem bobnu, izbrani pa so bili v zahodno konferenco. Točen razpored tekem bo znan šele v prihodnjih dneh, saj imajo klubi pravico dogovarjanja oziroma uskladitve terminov z domačimi tekmovanji.

Evropski pokal letos prvič šteje 48 moštev in je razdeljen na vzhod in zahod. Enainštirideset ekip je bilo znanih že nekaj časa, sedem pa se jih je žrebu pridružilo po neuspešnih kvalifikacijah za Evroligo. Vanjo se je kot zadnji uvrstil Lietuvos Rytas, v Evropski pokal pa so prišli Cimberio Varese, Oldenburg, Riga, Nymburk, Banvit, Himki in Oostende.

Evropski pokal, žreb skupin:

Skupina A: Nymburk, Cantu, Le Mans, Oostende, Cibona, Artlnad;
Skupina B: Bilbao, Cedevita, Dinamo Sassari, Spirou Charleroi, Elan Chalon sur Saone, Oldenburg;
Skupina C: Union Olimpija, Valencia, Cimberio Varese, Asvel, Ratiopharm Ulm, Pariz Levallois;
Skupina D: Alba Berlin, Zaragoza, Virtus Rim, Belfius Mons Hainaut, BCM Gravelines Dunkerque, Telekom Bonn;
Skupina E: Himki, Pinar Karsiyaka, Hapoel Jeruzalem, Igokea, Lukoil Sofija, Ploiesti;
Skupina F: Budućnost, Nižni Novgorod, Ankara, PAOK Solun, Kimik Južne, Alba Fehervar;
Skupina G: Unics Kazan, Banvit, Riga, Maccabi Haifa, MZT Skopje, Kalev Tallinn;
Skupina H: Spartak Sankt-Peterburg, Bešiktaš, Panionios, Neptunas Klaipeda, Radnički, Bisons Loimaa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice