Slovenija
20 ogledov

ZSSS v novem letu upa na izboljšanje standarda

Dušan Semolič, ZSSS Dejan Mijović
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije v novem letu pričakujejo premik od ekstremnega varčevanja k izboljšanju življenjskega standarda ljudi. Med drugim zahtevajo izredno uskladitev pokojnin, izvzem dodatkov iz minimalne plače, spremembe stečajne zakonodaje s postavitvijo delavcev pred banke ter ustavitev "razprodaje" državnega premoženja.

V Zvezi svobodnih sindikatov upajo, da vladajoči politiki v novem letu ne bodo hodili po zgrešeni poti zniževanja življenjskega standarda, ki so jo ubirali zadnjih sedem let, temveč se bodo podali na novo pot.

"Želimo si, da bi politiki tako odločenost, kot so jo pokazali pri dokapitalizaciji bank, pokazali tudi pri dokapitalizaciji standarda delavcev, upokojencev, mladih," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik zveze Dušan Semolič.

Po njegovih besedah ljudi ne more povezovati želja, da se javnofinančni primanjkljaj zniža na 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda, temveč denimo naloga, da se brezposelnost spusti pod osem odstotkov in ljudem, ki bi radi delali, zagotovi kakovostna nova delovna mesta.

Sindikalne zahteve

Semolič je v nadaljevanju predstavil več konkretnih zahtev ZSSS v letošnjem letu. Od vlade med drugim najpozneje februarja pričakujejo odločitev za izredno uskladitev pokojnin z rastjo bruto domačega proizvoda.

V ZSSS so marsikaj pripravljeni storiti tudi, da pride do spremembe definicije minimalne plače in se iz nje izvzame dodatke. Minimalna plača namreč sedaj ni denimo nič višja, četudi delavec dela ponoči ali ob nedeljah in praznikih, kar je, tako Semolič, krivično. V zvezi s plačami na splošno pričakujejo, da ne bodo rasle le z rastjo življenjskih stroškov, temveč v delu tudi z rastjo produktivnosti.

Prav tako premike v prid delavcev pričakujejo na področju dobičkov podjetij, ki da gredo zdaj pogosto v dividende in davčne oaze. Znano je sicer, da se ZSSS zavzema tudi za zvišanje davka od dohodka pravnih oseb, ki je zdaj med najnižjimi v EU.

Verjamejo v socialni sporazum

V ZSSS zahtevajo tudi spremembe stečajne zakonodaje, tako da ta pri poplačilu upnikov ne bo več favorizirala bank, temveč delavce. Stranski učinek tega ukrepa naj bi bil tudi večji trud bank, da podjetje preživi.

Na področju sociale se je Semolič zavzel za zvišanje minimalnega osebnega dohodka, ki je podlaga za znesek denarne socialne pomoči. Trenutno je tako nizek, da pospešeno povečuje revščino, je posvaril. Veliko pričakuje tudi od socialnega dialoga, s katerim naj bi se dalo poiskati pot do drugačnega, boljšega življenja. Prav zato verjame v socialni sporazum in upa, da bo tokrat vendarle podpisan.

Izvršni sekretar pri ZSSS Goran Lukič je v nadaljevanju omenil še dve zahtevi ZSSS: zagotovitev sredstev za plačana pripravništva in spremembe pri regulaciji na področju izdajanja obrazcev za napotitve delavcev v tujino.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 17:29 05.januar 2015.

    ZSSS v novem letu upa na izboljšanje standarda.PREDVSEM SVOJ STANDARD, DELAVCI NAJ PA POCRKAJO.