Slovenija
135 ogledov

Za Ljubljančane letos novo kopališče

Kolezija
1/4
Anže Petkovšek
Medtem ko bodo Štajerci na obnovo Mariborskega otoka morali še čakati, naj bi kopališče Kolezija v Ljubljani zaživelo že letos. Cene celodnevnih kart med osem in 17 evri.

Slovenske terme, kopališča in vodni parki so zanimiva in atraktivna alternativa morskim dogodivščinam, četudi se odločite le za enodnevni obisk. Medtem ko so nekatera zunanja kopališča, predvsem v termah, že odprta za obiskovalce, se bodo druga kopališča odprla v juniju. Ljubljanska Laguna recimo 13. junija, kopališče na Kodeljevem pa je odprto med koncem junija in do septembra. Kopališče Mariborski otok bo zaživelo v drugi polovici junija.

Med osem in 17 evri za odraslega

Cene dnevnih kart za odrasle in otroke do 14 leta starosti (najmlajši so izvzeti) se razlikujejo od kopališča o kopališča in znašajo med 8 in 17 evri za odrasle ter 5 in 13 evri za otroke. Če se na kopanje odpravljate z družino, se vam bo zelo verjetno izplačalo, da se poslužite akcijskih dvo oziroma tridnevnih paketov, ki v ceno vključujejo kopanje. V Termah Čatež recimo znaša cena za dva polpenziona za dve osebi 198 evrov in vključuje tri dni kopanja. Samo karte za dva odrasla (brez otrok) pa bi za tri dni kopanja stale 96 evrov.

Cene enodnevnik kart po kopališčih | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



 

Kolezija dokončana do julija

Ljubljani se bo kmalu mogoče ohladiti na Kodeljevem, Iliriji in Laguni, ki šteje med najdražja kopališča, ter v Atlantisu. Prav tako naj bi že letos ponovno zaživelo kopališče Kolezija. "Gradnja poteka po terminskem načrtu, kopališče bo prenovljeno do kopalne sezone," pravijo na Mestni občini Ljubljana. "Trenutno se izvajajo končna instalacijska in obrtniška dela ter zunanja ureditev ob bazenu, hkrati pa urejamo tudi Gunduličevo ulico. Zaključek del je predviden do 1. julija 2015. Glede na potek upravnih postopkov za pridobitev uporabnega dovoljenja bo Kolezija odprta predvidoma julija."

Za Mariborski otok še ni denarja

Na Mariborskem otoku, bo kopanje kljub že večkratnim obetom prenove kopališča, mogoče le na starem kopališču. "Predvidevamo, da bo kopališče Mariborski otok odprto v drugi polovici junija, tako kot v preteklem letu," so pojasnili na Mariborski mestni občini. "Pred odprtjem sezone bodo izvedena najnujnejša vzdrževalna dela, ki so potrebna za obratovanje."

Celovita prenova kopališča je predvidena v letu 2016. "Ocenjena vrednost projekta po izdelanem idejnem projektu je bila 13 milijonov evrov, kar predstavlja prevelik finančni zalogaj za MOM, zato ni realno pričakovati, da ga bo MOM lahko izvedla v doglednem roku," so pojasnili na občini, ki zato išče zunanjega partnerja za javno-zasebno partnerstvo.

Mariborski otok | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čiščenje vode brez kemikalij

Načrtovana je sicer sonaravna prenova kopališča, kar pomeni, da bodo kopalni bazeni zasnovani na način, da se ambientno vklapljajo v naravno okolje, voda pa se čisti s pomočjo rastlin in filtracije. "Pomembna novost je, da se čistost vode doseže na naravni način, brez dodajanja kemikalij," pojasnjujejo na MOM. "Kemikalij se celo ne sem dodajati, sicer bi propadla čistilna flora in bi se naravni bazen uničil." Kot tako bo kopališče še posebej primerno za otroke in alergike, a bo nanj še potrebno počakati. "V tem trenutku še poteka usklajevanje glede samega projekta obnove," so pojasnili na MOM.

Komentarjev 1
  • Ferluci 14:05 02.junij 2015.

    Terme Čatež so res cenovno neugodne. Poleg tega te pa še cele dneve posiljujejo z glasno jugo glasbo, tako da nisi prepričan, če si sploh še v Sloveniji.