Slovenija
18 ogledov

Župan je policijo vabil sam

Janković po preiskavi Žurnal24 main
Preiskava. Zoranu Jankoviću stopili na prste zaradi domnevne zlorabe položaja pri gradnji Stožic. Pravi, da je policiji izročil vse in naj “zdaj izvolijo”. Denar. Policijo zanima, kam so šli milijoni evrov za dodatna dela v Stožicah.

Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ter njegovima sinovoma Damijanu in Juretu grozi do osem let zapora. Policija in tožilstvo naj bi v naslednjih tednih sodišču tudi predlagala, naj Jankovićevim začasno prepove razpolagati s premoženjem. Policija namreč sumi, da naj bi Jankovići nezakonito razpolagali z več milijoni evrov. S tolikšno vsoto naj bi sumljivo poslovali in del denarja celo prenašali na bančne račune dveh Jankovićevih zasebnih podjetij, čeprav naj bi bil prenešeni denar namenjen za gradnjo in financiranje Športnega objekta Stožice. “V preiskavo so vključene tako fizične kot pravne osebe, ki so bile vključene v odločanje o izvedbi in financiranju tega objekta,” pojasnjujejo na policiji.

Vesel, da so prišli

Posebna preiskovalna skupina kriminalistov, tožilcev za pregon organiziranega kriminala in davčnih inšpektorjev, neuradno, že od lanske pomladi preverja, kako je potoval denar, namenjen gradnji v Stožicah. Jankovićev odvetnik Aleksander Čeferin je prepričan, da preiskovalci v tem času niso pridobili dovolj dokazov, da bi lahko utemeljili hišno preiskavo pri Jankovićevih. “Presenečen sem, na kakšne pravljice slovenska sodišča izdajajo odredbe za hišne preiskave,” pravi Čeferin. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so k vsem trem Jankovićem prišli po točno določene dokumente, dokaze o tem, kam naj bi se stekal denar. Županu Jankoviću so najprej pregledali bivališče, vozilo, nato pa še pisarno na Mestni občini Ljubljana (MOL).

“Zaupam v delo organov, ki so končno prišli, da se bo nehalo pisanje skozi posamezne kanale do posameznih medijev,” pravi Janković, ki je sicer policijo že dlje časa odkrito vabil, “naj pride in pregleda vse, tudi delo sinov”. Vse tri Jankoviće bodo kriminalisti predvidoma zaslišali šele v naslednjih mesecih.

Do takrat mora policija namreč najprej raziskati, ali se je del denarja, namenjen gradnji Stožic, prelival med družinskima podjetjema Jankovićevih, Electo in KLM naložbami. MOL naj bi namreč 15 milijonov evrov do zdaj namenil Grepu, ki je skupaj z MOL gradil objekt v Stožicah, od tam pa naj bi pol milijona nakazali na račun slamnatega podjetja Baza Dante. Družbo naj bi vodil Boštjan Stamejčič, sicer zaposlen tudi v Electi, ki naj bi dobljena sredstva nato razdelil. Electi, ki jo uradno vodi Damijan Janković, naj bi nakazal okoli 400 tisoč evrov, ta pa naj bi ta denar prelila v KLM Naložbe. Preostalih sto tisoč evrov občinskega denarja naj bi šlo Rokometnemu klubu Krim. Zato so kriminalisti določene dokumente zahtevali tudi od šefa Grepa Uroša Ogrina, ki je bil prav tako pridržan, medtem ko je policija pregledovala njegovo pisarno in bivališče v okolici Bohinja.

Komentarjev 4
  • privat 08:12 30.september 2012.

    vsekakor je potrebna plomba na premoženje..to premoženje pretopiti v denar in nameniti za socialne transfere...ker socialne pravice so v Sloveniji kot v hitlerjevih časih...

  • stela 07:31 28.september 2012.

    Plomba na premoženje???? Kje je bla ta plomba pri treh gradbenikih, vas vprašam???

  • allstarr111 00:19 28.september 2012.

    Vse te odmevne preiskave in ovadbe so v bistvu voda na njihov mlin. Namreč po vsaki taki preiskavi se ne zgodi nič oz. ni efekta, noben ni v zaporu niti denarja ni več. Naj mi en pove v kateri državi ...prikaži veči te zjutraj obravnava 50 policajev, a za čas kosila si že doma, popoldan pa že podpisuješ nove pogodbe, je to normano ?Zdej al policija ničesar nima, al je nesposobna al pa so akterji taki maherji da jih treba izkoristit v državno dobro.