Slovenija
18 ogledov

Župan miri, da ne bodo razlaščali

Veslaški center Žurnal24 main
Veslaški center. Občina zavrača očitke, da ni strokovno pripravljen in da bodo uničili naravo.

“Občina v spornem upravnem postopku očitno pripravlja teren, da bi lastnike zemljišč ob Krki lahko v končni fazi preprosto razlastila, če bi se tako vztrajno in enotno upirali prodaji,” so prepričani predstavniki okoljskega društva Bober in ekološkega gibanja Ivnačna Gorica. Nasprotujejo namreč načrtom straške občine, da bi ob reki zgradili veslaški center s stezo za veslanje na divjih vodah.

Pogovor o odkupu teče

“Krka je zelo počasna, skoraj vodoravna reka s pogosto problematičnim pretokom oziroma nizkim vodostajem, zato bi bila steza večji del leta neuporabna,” menijo okoljevarstveniki. Straški župan Alojz Knafelj trdi, da so za projekt, ki je že v občinskem prostorskem načrtu, dobili vsa dovoljenja. “Najeli smo strokovnjake, ki so projektirali tudi na Soči,” razlaga. Zatrjuje, da se z večino izmed nekaj manj kot desetimi lastniki zemljišč že pogovarjajo o odkupu: “Pritožujeta se le dva ali trije. Z vsemi sem se pripravljen pogovarjati.” Možnost razlastitve odločno zavrača.

Zbirali bodo podpise

Okoljevarstveniki menijo, da bi objekt škodil naravi, saj bi se “gradil v 15-metrskem varovalnem pasu kraške reke, ki je povrhu v celoti umeščena v pomembno mednarodno območje Natura 2000”. Knafelj pravi, da deli njihovo skrb in zatrjuje, da zgradba in krajša steza za trening ne bosta uničevali favne in flore. S projektom se nameravajo prijavljati na razpise, občani pa bodo začeli zbirati podpise proti njemu. Knafelj meni, da si bodo premislili, ko bodo videli, kakšen bo njegov videz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.