Slovenija > Komentarji in kolumne
2178 ogledov

Župan, umrl je oče mojih otrok, bo moral še kdo?

ana fetih Ana Fetih
Župan, če bi lahko naredili kaj, da bi moji otroci danes imeli očeta, bi?

Vsak je v prvi vrsti odgovoren sam zase, ampak vi  imate moč, da nekaj naredite za vse nas.
Z gospodom županom Zoranom Jankovićem se poznava. Poklicno sva se večkrat srečevala in govorila, zato sem se pred približno dvema mesecema tudi upala pristopiti do njega. Takrat sem ga vprašala, kdaj ima v načrtu ureditev Ceste dveh cesarjev, ki je nepregledna, brez pločnikov in kolesarskih stez, čeprav je to tudi šolska pot. Asfalt je izrabljen, razpokan in pokrpan na številnih odsekih. Odgovoril mi je, ali ne berem, da je ureditev načrtovana za letos, kljub temu da ve in je videl, da sem mama dojenčice in malčice, zato sem ga takoj vprašala, koliko je on utegnil brati ob dveh majhnih otrocih. Odgovoril je, da ga takrat ni bilo veliko zraven. To je pomembno, ne le, ker želim, da začutite duh najinega pogovora, temveč tudi za nadaljevanje moje zgodbe.

Povedala sem mu, da po tej cesti veliko otrok hodi v šolo, pa mi je odgovoril, da naj skrbim za svoje otroke. Mislila sem, da bo on, kot župan, razumel mojo kolektivno skrb. Vprašal me je še, ali tam živim. Odgovorila sem, da ne, da se le vozim mimo, pa je pripomnil, da se čez spalno naselje ne vozi. Vsak, ki se je kdaj vozil po Cesti dveh cesarjev, ve, da to ni le spalno naselje. Tam je praktično industrijska cona, so sedeži številnih podjetij, tam je tudi azil, pa hotel … Cesta je nevarna, sploh odsek pri paviljonu, na katerega so tamkajšnji stanovalci in policisti že opozarjali in na katerem sem 4. maja okoli poldneva izgubila partnerja in ljubečega očeta svojih malčic.

Župana ne krivim. Za Ljubljano je naredil ogromno, sem njegova fenica. Njegova žena, ki mi je zelo pri srcu, mi je nekoč dejala, da bi mu zato lahko postavili spomenik. Župan vedno pravi, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, pa lahko kaj naredi, da bo tudi najbolj varno? Da se razumemo, moj partner je bil znan po težki šoferski nogi, tokrat ni bilo tako, deževalo je, nekateri temu pravijo usoda, ki pa je predvsem usoda svojcev žrtev prometnih nesreč.

Morda, če bi bilo cestišče na tem odseku urejeno, bi bil izid drugačen. Morda. Pogosto slišim "prav jim je, kaj pa drvijo". Pa je prav tudi mojima otrokoma? Jima je prav, da sta ostali brez očeta, ki me je v obeh nosečnostih spremljal na skoraj vseh pregledih, ki je v porodnišnico prišel dvakrat na dan, ki je z njima risal, hodil na predstave, ustvarjal male umetnine, se kopal, previjal, nam kaj skuhal, se skrival, lovil, taksiral, meril vročino, hodil na zdravniške preglede, bral pravljice, brisal čokolino z mize, s tal in stolov ter me ponoči zbujal za dojenje, ker ga je, kljub temu da je dojenčica mirno spala, skrbelo, da premalo je?

Župan, vem, da je v prvi vrsti vsak odgovoren sam zase, ampak vi  imate moč, da nekaj naredite za vse nas. Varnost bi vedno morala biti prioriteta. Vem, da vam tudi država pogosto nagaja, vem pa tudi, da znate dobro iskati obvode. Nikogar ne obtožujem, upam le, da bom s tem zapisom dosegla naslovnika in morda, morda bomo rešili kakšno življenje. Vsako šteje! Če me podpirate v tem, da Ljubljana postane tudi najbolj varno mesto, delite moje pismo.

Za Ermina.

Komentarjev 10
  • Jan Lovše 19:45 05.junij 2017.

    človek še avta ne more kupit, ne da bi kredit vzel. Ljubljančani smo zelo malo zakreditirani na osebo. Tako velkih projektov se pač ne da drugače narest. Najbolje pustit mesto razpadlo in brez razvoja, da se le ne pufa.

  • KOJAK 09:58 09.maj 2017.

    Spoštovani Boris Burazor. Jaz pa ne preklinjam vaši vnukov ne drugi iz vaše družine, v bistvu ne preklinjam nikogar. In iz enega kratkega zapisa ste sposobni analizirati kaj sem v tistem trenutku razmišljal, neverjetno tega je sposoben mogoče samo še ...prikaži več kakšen psihoanalitik, ampak razumem iz vas bruha jeza, saj ste bili pokojnemu verjetno blizu. SAM SPODBUJAM vse, ki so sposobni na cesti voziti po vseh predpisih, tistih zakonskih in tistih, ki ti jih narekuje zdarav pamet. Sam vsakodnevno naletim na cesti na raznovrstne norce in take, ki naredijo kakšno neumnost iz neprevidnosti. Enkrat sem že skoraj ušel gotovi smrti, zato sem pri teh stvareh še bolj pozoren. Pa nisem stara garda, sem v svojih čudovitih 40 letih, redno zaposlen z velikim kreditom kot večina poštenih slovencev in če je moje mnenje bilo tako nepomembno kot ste napisali se ga v bodoče enostavno ognite in ga prezrite. lp

  • KOJAK 09:50 09.maj 2017.

    Spoštovana Stela, lahko rečem da ste tipična slovenceljka, ki v vsaki stvari, ki ni po njeno vidi napad. Koga in kje sem napadel? Samo skopiral sem del besed iz prebranega članka in napisal svoje mnenje, tako kot ga je napisala ...prikaži več nesrečna mama. NOBENEGA NAPADA. In da v primeru mokre ceste je potrebno prilagoditi hitrost sploh pri vozilu kakršnega je vozil pokojnik.