Slovenija
63 ogledov

Župani proti državi preko sodišča

Zemljevid občin Ministrstvo za javno upravo
Občine poudarjajo, da je vlada izpeljala znižanje povprečnine, ne pa tudi ukrepov, ki bi v skladu z dogovorom znižali stroške pri delovanju občin.

Slovenske mestne občine so na ustavno sodišče vložile zahtevo za oceno ustavnosti določb predpisov s področja delovanja in financiranja občin. 

Skupščina Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS), ki jo sestavljajo župani vseh mestnih občin, je že večkrat pozvala predsednika vlade in pristojna ministrstva k čimprejšnji spremembi dosedanje prakse, ko gre za temeljna vprašanja sistema lokalne samouprave. 

"Obravnava problematike, povezane z ureditvijo lokalne samouprave v prihodnje, s poudarkom na njeni organizacijski, funkcionalni in materialno-finančni sestavini, terja namreč drugačne vzorce delovanja države od sedaj uveljavljenih," so zapisali v sporočilu za javnost.  "Predvsem pa se tudi od države in njenih organov pričakuje, da bodo spoštovali predpise, ki jih sami sprejemajo." 

"Samovoljno vzeli sredstva iz dohodnine"

Dodajajo, da praksa potrjuje nasprotno. "Tipičen primer je odvzemanje sredstev občinam iz naslova dohodnine, čeprav gre po zakonu za njihova lastna sredstva," poudarjajo. "Gre za nedopustno, enostransko in samovoljno ravnanje ministrstva mimo zakonov in ustave, ki ne le krha zaupanje v razmerjih med državo in občinami, temveč ogroža poslovanje občin, posledično pa tudi uresničevanje pravic občanov."

V zahtevi za oceno ustavnosti izpodbijajo zakon o financiranju občin v točki, ki zadeva višino povprečnine, zakon o izvrševanju proračunov za 2014 in 2015, pravilnik o določitvi podprogramov, ki se upoštevajo za ugotovitev povprečnine ter zakon o lokalni samoupravi v členu, ki govori o reprezentativnosti ZMOS.

Povprečnina naj ostane 536 evrov

Predlagateljice ustavne presoje predlagajo začasno zadržanje večine izpodbijanih določb, predvsem pa, da ustavno sodišče določi, da se do njegove končne odločitve uporablja povprečnina v višini 536 evrov.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.