Slovenija
17 ogledov

Žur, druženje in izpiti

Študenti v vrsti na referatu Nino Verdnik
Začetek leta. Študenti morajo urediti predvsem prehrano in prevoz. Čakajo jih vrste.

Medtem ko se vodstva fakultet spopadajo s posledicami varčevalnih ukrepov, zaradi katerih ne izključujejo niti odpuščanja zaposlenih, se v ponedeljek za študente začenja novo študijsko leto.

Sprotno delo ključno

“Vsem študentom v prvi vrsti svetujemo, naj študij vzamejo resno, vendar jim ob tem priporočamo, naj bodo aktivni tudi v prostem času,” pravi predsednica Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (Šoul) Ana Pleško. Strokovnjaki srednješolce, ki šele začenjajo študirati, opozarjajo, da si morajo zastaviti jasne cilje, saj je v nasprotju s srednjo šolo na fakulteti manj nadzora.

Svetujejo redno obiskovanje predavanj in vaj ter sprotno izdelovanje zapiskov. Ob začetku leta študentske organizacije pripravljajo številne tečaje o uspešnih metodah učenja in premagovanju stresa. Lani se jih je v Ljubljani udeležilo okoli 700 študentov.

Prevozi zastonj

Ker si bo v začetku študijskega leta veliko študentov urejalo mesečne vozovnice, se bo gneči težko izogniti. Letošnja novost je, da lahko študenti s kupljenimi medkrajevnimi mesečnimi vozovnicami ali tistimi za deset voženj v Mariboru in Ljubljani dobijo brezplačno mesečno vozovnico za mestni potniški promet. Ustrezne obrazce, ki jih morajo potrditi na fakulteti, lahko dobijo na spletnih straneh prevoznikov.

Pametna izbira prehrane

V Šoulu študentom svetujejo, naj si subvencionirano prehrano uredijo v manj obleganih poslovalnicah. Najprej morajo izpolniti spletno prijavo, ki jo prinesejo v poslovalnico. Tam izberejo sredstvo uveljavljanja subvencij. Če se odločijo, da bodo plačevali s svojim mobilnikom, je aktivacija brezplačna, če želijo posebno kartico, pa morajo zanjo odšteti 15 evrov. Subvencije lahko podaljšajo s potrdilom o šolanju v poslovalnicah študentske prehrane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.