Slovenija
23 ogledov

Zvečer in ponoči ustavili 12 vinjenih

Alkotest Boštjan Tacol
Število pijanih povzročiteljev prometnih nesreč v prvih treh mesecih se je na območju PU Novo mesto skoraj podovojilo. Samo v soboto zvečer in ponoči so v Novem mestu in okolici ustavili 12 voznikov pod vplivom alkohola.

Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so v soboto zvečer in ponoči preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil v Novem mestu in okolici.

"V nekaj urah so v Novem mestu, Straži in Vavti vasi odredili preizkus alkoholiziranosti 68 voznikom," je pojasnila Alenka Drenik iz PU Novo mesto. "Ugotovili so, da je kar 20 odstotkov - 10 voznikov in dve voznici vozilo pod vplivom alkohola. Štirje vozniki osebnih avtomobilov in kolesar so imeli v litru izdihanega zraka med 0,30 in 0,46 miligrami alkohola (med 0,62 g/kg in 
0,96 g/kg)."

Voznik in alkohol | Avtor: Profimedias Profimedias
Dve voznici, ki so ju ustavili v Novem mestu, sta imeli v litru izdihanega zraka 0,49 (1,02 g/kg) in 0,80 miligramov alkohola (1,66 g/kg). "Ostalih pet voznikov je imelo v litru izdihanega zraka med 0,58 in 0,91 miligramov alkohola (med 1,20 g/kg in 1,89 g/kg)," pojasnjuje Drenikova.

Podobno je bilo tudi druge dni vikenda

Novomeški policisti so bili sicer v soboto popoldan obveščeni tudi o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki je vijugal po vozišču, vozil preko robnikov in ogrožal pešce in ostale udeležence v prometu.

"Policisti so se takoj odzvali, voznika izsledili in ustavili," je pojasnila Drenikova. "32-letni kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 1,09 miligramov alkohola (2,27 g/kg). Odvzeli so mu prostost, ga odpeljali v prostore za pridržanje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče."

Brežiški policisti pa so v nedeljo popoldan med kontrolo prometa v kraju Bizeljsko zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus 43-letnemu vozniku osebnega avtomobila. "Kršitelja, ki
je imel v litru izdihanega zraka 0,68 miligramov alkohola (1,41 g/kg), so odpeljali v prostore za pridržanje," je pojasnila Drenikova.

V nedeljo trije vinjeni v Novem mestu

Policisti Posebne skupine za nadzor prometa so v nedeljo v Novem mestu in okolici ustavili tri voznike osebnih avtomobilov, ki so vozili pod vplivom alkohola. "V Novem mestu sta imela voznika osebnih avtomobilov v litru izdihanega zraka 0,56 miligramov alkohola (1,16 g/kg) in 0,87 miligramov (1,81 g/kg), kršitelj ki so ga ustavili pri Otočcu pa je imel v litru izdihanega zraka 1,04 miligramov alkohola (2,16 g/kg)," je pojasnila Drenikova. 

Na Kočevarjevi ulici v Novem mestu se je v soboto v poznih večernih urah zgodila prometna 
nesreča z udeležbo dveh voznikov osebnih vozil. "Novomeški policisti so opravili ogled in 
ugotovili, da se je 31-letni voznik osebnega avtomobila nepravilno vključeval v promet s 
parkirnega prostora in izsilil prednost 20-letnemu vozniku," pojasnjujejo pri PU Novo mesto. "Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,47 miligramov alkohola (0,98 g/kg). Med postopkom je kršitelj žalil policiste in jim grozil. Izdali so mu plačilni nalog in o številnih kršitvah cestno prometnih predpisov z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče."

Na parkirišču trčil v drugo vozilo

Oškodovanec je v nedeljo novomeške policiste obvestil, da je voznik osebnega avtomobila na parkirnem prostoru gostinskega lokala v okolici Novega mesta trčil v njegov avtomobil in pobegnil s kraja nesreče. "Policisti so na podlagi opisa vozila 58-letnega voznika izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholizranosti odredili preizkus," pravijo pri PU Novo mesto. "V litru izdihanega zraka je imel 0,55 miligramov alkohola (1,14 g/kg)." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.