Slovenija
80 ogledov

Zvezi prijateljev mladine zaupa 74,2 odstotkov anketiranih

pomoč šibkejšim Anže Petkovšek
Na današnji skupščini Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so prisotni za predsednico znova izvolili Darjo Groznik, ki ZPMS vodi že od leta 2012.

Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki združuje 112 društev in zvez, s svojimi programi in projekti humanitarne pomoči prispeva k blažitvi posledic ekonomske krize ter pomaga pri razvijanju sposobnosti otrok in mladih za uspešnejše soočanje z izzivi sodobne družbe.

ZPMS si je s svojim delom pridobila veliko zaupanje javnosti, kar je razvidno tudi iz letošnje raziskave Trusted Brand, ki je preverjala zaupanje v dobrodelne organizacije v Sloveniji. Največ zaupanja so vprašani izkazali prav Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki ji zaupa 74,2 odstotkov anketiranih.

Številni projekti ZPMS 

Na skupščini so članice ZPMS, poleg volitev, obravnavale in sprejele Poslovno poročilo za leto 2016 in Plan dela za leto 2017. V razpravi o poročilu so bili izpostavljeni nekateri opaznejši programi in projekti. 

Eden najobsežnejših projektov ZPMS je že od leta 1990 Telefon za otroke in mladostnike – TOM®. Na brezplačno telefonsko številko 116 111 smo lani prejeli44.448 klicev, 681 e-vprašanj in 1477 klepetov. V okviru Nacionalne mreže TOM je bilo lani aktivnih 8 svetovalnih skupin in 157 svetovalcev - prostovoljcev, ki so otrokom in mladim čustvena opora pri srečevanju z vprašanji, dilemami ali stiskami odraščanja. 

Mladi so ena od najbolj intenzivnih skupin pri uporabi spleta, zato od leta 2007 deluje tudi E-TOM (www.e-tom.si), leta 2012 pa smo začeli s projektom Center za varnejši internet Slovenija, ki združuje tri komponente: SAFE-SI - osveščanje o varni rabi interneta in novih tehnologij, TOM telefon - telefonsko linijo za pomoč mladim in njihovim staršem, ki se znajdejo v težavah, povezanih z uporabo interneta in SPLETNO OKO - točko za anonimno prijavo nelegalnih spletnih vsebin, kamor sodijo spolne zlorabe otrok in sovražni govor.

Letovanja otrok vključujejo: letovanja otrok s posebnimi potrebami, otrok iz socialno ogroženih družin, zdravstvena letovanja in tudi samoplačniška letovanja. Članice ZPMS so v okviru akcije Pomežik soncu® lani na letovanje peljale 10.139 otrok, od tega 3235 brezplačno. Z akcijo Pomežik soncu® ZPMS zagotavlja otrokom iz socialno ogroženih družin popolnoma brezplačne, sproščujoče, varne, ustvarjalne in aktivne počitnice.

Člani skupščine so razpravljali tudi o otrokovih pravicah, saj v Sloveniji to področje ni sistemsko urejeno. Preveč je razdrobljenosti in neusklajenosti po različnih področjih in sektorjih (npr. izobraževanje, pravo, družinska politika, itd.), tudi v zakonodaji. Vsako področje, sektor ima svoje usmeritve in norme ter pristope k zaščiti otrok. Manjka koordinacijski organ, ki bi povezoval vsa področja in se posvečal izključno zaščiti otrok in njihovim pravicam, zato je ZPMS lani predlagala ustanovitev Sveta za otroke pri Vladi RS in podprla sprejem Družinskega zakonika v DZ RS.

Pri razpravi o programu dela za leto 2017 so člani skupščine soglašali, da velja pozornost ZPMS usmeriti v kvalitetno izvedbo programov, predvsem pa v zbiranje sredstev, ki bodo te programe omogočili. Tako bo letos junija že drugič v Cankarjevem domu velik dobrodelni koncert ZPMS Otroci za otroke, na katerem bodo nastopili otroci skupaj z znanimi slovenskimi glasbeniki, pridobljena sredstva pa bodo namenjena programu Pomežik soncu®

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.