Zdravje > Fitnes
36 ogledov

Zvini se radi ponavljajo

tek Shutterstock
Odebeljen podplat pri obutvi, neraven teren in večja utrujenost lahko privedejo do zvina glžnja, ki je pri teku sicer redka poškodba.

"Kdor si je že zvil gleženj pri teku, naj bo toliko bolj pozoren v prihodnje. Zvini se zelo radi ponavljajo," pravi tekaški trener Urban Praprotnik. Njim toliko bolj priporoča, da tečejo po urejenih ravnih površinah: "Tek po njih je iz vidika zvina zelo nenevaren."

Preseneti lahko že kamen

"Pri teku so poškodbe gležnja, torej tiste akutne kot so zvini in izpahi, zelo redke," ugotavlja Praprotnik. Če se že zgodijo, je vzrok pogosto v neravnem terenu, ko nas na primer preseneti kamen ali če je prisotna večja utrujenost. Zvini so po njegovih izkušnjah pogostejši pri igrah z žogo, kjer je veliko več stranskega gibanja.
 

Preventivno okrepite mišice

Da bi se izognili poškodbam gležnjev, Praprotnik svetuje preventivno okrepitev mišice in vezi, ki delujejo preko gležnja in ga pomagajo stabilizirati. Hkrati je dobro izboljšati tudi reflekse teh mišic. To lahko dosežemo tudi s tekom po razgibanem terenu. Opozarja, da moramo to početi z visoko stopnjo pozornosti in primerno spočiti: "Večja utrujenost poveča možnost zvinov prav zaradi poslabšanih refleksov. Zato bodimo takrat toliko bolj pozorni kam in kako stopamo." 
 
Pravi, da s podaljševanjem časa dotika s tlemi, povečujemo možnost zvinov na neravnem terenu. Zato se trudimo biti z nogo na tleh čim krajši čas. "Tudi tekaška obutev s povečano dobelino podplata poveča tveganje za zvine, saj so pri njej daljše ročice, ki delujejo na gleženj in s tem večji navori," opozarja. Zato je obutev s tanjšim podpatom s tega vidika varnejša.

V skupini bolj sistematično

"Tek v strokovno vodeni skupini ima številne prednosti. Ena od teh je večja varnost pred poškodbami," ugotavlja tekaški trener. Treningi se običajno izvajajo bolj sistematično in redno s primernim ogrevanjem, s preizkušenimi dodatnimi vajami in s hitrimi praktičnimi nasveti, če pride do poškodbe. "Osnovna lastnost večine tekaških poškodb je ta, da nastajajo postopoma in če se znamo pravilno odzvati na zgodnje znake poškodbe, se lahko bolj učinkovito izognemo komplikacijem," pravi Praprotnik in dodaja, da zvini gležnja sicer sodijo med akutne poškodbe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.