Slovenija
22 ogledov

Zvišanje prispevkov za delo prek vrednotnic

Gobe Reuters
S septembrom bo država nekoliko dvignila prispevke, ki jih posamezniki plačujejo za osebno dopolnilno delo preko vrednotnic.

Od 1. septembra bodo prispevki v skladu z uredbo, ki jo je podpisala ministrica Anja Kopač Mrak, znašali 7,05 evra za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in 2,01 evra za zdravstveno zavarovanje. Vrednotnica bo tako namesto 9 evrov znašala še šest centov več.

Višino prispevka minister za delo določi enkrat letno na podlagi uskladitve z gibanjem povprečne plače. Vsaka vrednotnica varuški, inštruktorju ali čistilki, ki opravlja osebno dopolnilno delo, prinese en dan pokojninske dobe.

Vsak mesec nova vrednotnica

Vrednotnico je mogoče plačati osebno na upravni enoti in preko spletnega portala e-uprava.

Za vse, ki varujejo, inštruirajo ali opravljajo gospodinjska dela (seznam del pod točko A), je potrebno vsak mesec kupiti poimensko vrednotnico. V primeru, da prodajate gobe ali druge gozdne sadeže (seznam del pod točko B), pa si morate vrednotnico kupiti sami.

Polletni zaslužek z dopolnilnim delom je omejen na tri povprečne plače oziroma na nekaj več kot 3.000 evrov, letni pa nekaj manj kot 6.000. Kazen za prekoračen zaslužek je izbris iz evidence agencije za javnopravne storitve. Seznam vseh, ki opravljajo dopolnilno delo, pa je javen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.