Svet
10 ogledov

Žvižgač bi rad v Ekvador

Edward Snowden Reuters
Letalo, na katerem naj bi bil ameriški sovražnik številka ena, Edward Snowden, je pristalo v Moskvi.

Edward Snowden, obveščevalni analitik, je na begu, od kar je razkril podrobnosti programa ameriške Nacionalne varnostne agencije, s katerim intenzivno nadzira telefonsko in spletno komunikacijo Američanov. 

Informacijo, da je odletel v Rusijo je objavil South China Morning Post, v Moskvi – ki naj ne bi bila njegova končna destinacija – naj bi pristal nekaj po 15. uri po srednjeevropskem času. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina je dopoldan že dejal, da nimajo podatkov o tem, kje naj bi se Snowden trenutno nahajal, niti o tem, da naj bi prišel v njihovo državo.

Naprej v Ekvador?

Ekvadorski zunanji minister je preko Twitterja sporočil, da je Snowden zaprosil za politični azil v njihovi državi.

Po poročanju tujih agencij naj bi se v Moskvi že srečal z ekvadorskim veleposlanikom v Rusiji.

Ekvador je sicer azil podelil tudi ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, ki ga zaradi objave zaupnih dokumentov prav tako iščejo v ZDA, medtem ko ga Švedska zahteva zaradi obtožb o posilstvu.

Assange se je umaknil na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, ki pa ga zdaj ne more zapustiti, ne da bi ga aretirali.

 

Končni cilj Venezuela?

Wikileaks je že pred tem na svojem Twitterju objavil, da so Snowdnu pomagali pri zagotovitvi političnega azila v demokratični državi. Zagotovili so mu potrebe dokumente in varen odhod iz Hongkonga.

Ruski tiskovni agenciji Intefax in Itar-Tass sta poročali, da ima Snowden rezerviran polet iz Moskve na Kubo. Ena od agencij navaja, da tudi to ni končni cilj, pač pa naj bi iz Havane poletel v Venezuelo. V medijih se je ves čas omenjal tudi Ekvador.

Niso ga želeli izročiti

Ameriška vlada je včeraj zahtevala izročitev Snowdna, vendar so jih v Hongkongu zavrnili, češ da prošnja ni izpolnjeval vseh pravnih zahtev.

Zvezni tožilci pa so že v petek na zveznem sodišču v Virginiji  proti 29-letniku vložili obtožnico zaradi kraje vladne lastnine, nepooblaščene objave informacij o nacionalni obrambi in namerne objave zaupnih obveščevalnih informacij. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.