Zdravje > Aktualno
128 ogledov

ZZZS s številnimi pripombami

slovenija16.02.09, zavod za zdravstveno zavarovanje slovenije, zzzs, ljubljana, Nik Rovan
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je ministrstvu za zdravje posredoval mnenje o predlogu resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025. Predlagajo več spremmeb.

Po mnenju ZZZS predlog resolucije ni pripravljen po zakonsko predpisanem postopku, saj ne vsebuje celovite analize sedanjega stanja zdravstvenega sistema. Trdijo tudi, da priprava ni sledila predpisanemu postopku glede nosilcev njegove priprave.

Pogrešajo konkretizacijo prednostnih razvojnih področij. "Cilji, aktivnosti in ukrepi so v predlogu resolucije praviloma tako splošno opredeljeni in obrazloženi, da ne dajejo odgovorov na ključne slabosti sedanje ureditve in na ključna vprašanja bodoče ureditve zdravstvenega sistema," so zapisali v sporočilu za javnost.

Generično predpisovanje zdravil

V ZZZS med drugim predlagajo določbo v resoluciji, da se prouči uvedba diferenciranih prispevnih stopenj za zavarovanje za poškodbo pri delu in poklicno bolezen, ter da bi zdravniki morali predpisovati zdravila s splošnim imenom, torej generično predpisovanje, ne pa s specifičnim imenom zdravila. Predlagajo tudi ureditev področja medicinskih pripomočkov na nacionalni ravni.

Predlagajo še, da se v resolucijo zapiše, da se zaostrijo odgovornosti za redno plačilo prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje in zagotovijo bolj učinkovite izterjave prispevkov tega zavarovanja. Eden od njihovih predlogov pa je tudi uvedba dodatnih javnofinančnih virov za zdravstvo, med drugim bi se v javno zdravstveno blagajno denar stekal z globami.

Večji vpliv ministrstva

Prav tako imajo pomisleke glede vloge ZZZS v resoluciji. Po njihovem mnenju bi se morala v prihodnje "avtonomnost ZZZS ne le ohraniti, temveč okrepiti, seveda sočasno z jasnimi ter ustrezno večjimi pristojnostmi in odgovornostmi ZZZS". Medtem pa ugotavljajo, da je v okviru resolucije predvidena manjša vloga in avtonomija ZZZS ter večji vpliv ministrstva za zdravje nad izvajanjem obveznega zdravstvenega zavarovanja.

To je, kot opozarjajo na ZZZS, v nasprotju s stališčem, da je treba avtonomijo ZZZS v bodoče okrepiti. To stališče so zavzele tako koalicijske stranke vlade kot tudi socialni partnerji, ministrstvo za zdravje in drugi ključni nosilci zdravstvenega sistema ter skupščina in upravni odbor ZZZS, navajajo na ZZZS.

Javna razprava o resoluciji se izteče 16. avgusta. V ZZZS pa ministrstvu predlagajo, da resolucijo uskladi z njihovimi pripombami in dopolnjen predlog resolucije ponovno posreduje v javno razpravo z rokom, ki naj ne bo krajši od 60 dni. 

Komentarjev 1
  • Ferluci 07:46 14.avgust 2015.

    "ZZZS pogreša konkretizacijo.." Od Cmeravcev prav gotovo ne. Bodo preučili, nato razmislili, nato pa ...nič!