Gorenjska
5843 ogledov

Bo stari Kranj res začel živeti?

Staro mestno središče Kranja, Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj
Mestni svet je sprejel obvezno razlago 2. in 3. člena Odloka o zazidalnem načrtu revitalizacije starega mestnega jedra Kranja glede dopustnih posegov na zemljiščih. Svetnice in svetniki pa so potrdili tudi namero, da občina odkupi celotno hišo, kjer je mestna tržnica.

Nekateri objekti v mestnem jedru so v zelo slabem stanju in propadajo, posledično so celo nevarni za okolico. Z obvezno razlago bodo sedaj odpravili morebitne nejasnosti glede dopustnih posegov na območju zazidalnega načrta starega mestnega jedra. Dovoljeni so tako posegi, ki izboljšujejo stanje kulturne dediščine in s tem omogočajo njegovo revitalizacijo. Dopustne posege je potrebno razumeti in razlagati tako, da so ti skladni z zahtevami prenove celotnega območja mestnega jedra. Z njimi se bodo uredile nove stanovanjske enote ter prostori, namenjeni centralnim dejavnostim, z namenom boljše kakovosti bivanja ter zagotavljanja preskrbe prebivalstva in obiskovalcev mestnega jedra.

S sprejetjem obvezne razlage imajo torej sedaj investitorji možnost, da začnejo s preureditvijo določenih stavb v starem Kranju. »Ena stavba je na podrtini, na vogalu Tavčarjeve in Poštne ulice. Gre za gostinsko-stanovanjski objekt. Potem imamo tudi bivšo tako imenovano Banco ter na Tavčarjevi ulici Hostel Cukrarno, kjer dovoljujemo gostinski obrat in nastanitve. Na Prešernovi ulici 18, gre za vogalno stavbo z Glavnim trgom, imamo predlog za gostinski lokal, kjer se nahaja čokoladnica. Na Cankarjevi 14, kjer so že več let prazni prostori bivšega Sveta knjige, pa  gre za preureditev v stanovanjsko-gostinski objekt,« je ob tem pojasnil kranjski župan Matjaž Rakovec.

 

Bo občina ured
Kranjska tržnica | Avtor: Kraji.eu Kraji.eu
ila tudi tržnico?

Že nekaj časa se v starem Kranju govori tudi o ureditvi mestne tržnice. Občina ima namreč v lasti 12% te stavbe, na septembrski seji pa so mestni svetniki potrdili namero, da kupi celotno. »Tukaj smo sedaj že uredili stavbo bivše pošte, zraven imamo mestno hišo z muzejem in če nam uspe pridobiti še preostali del stavbe, torej tržnico, potem bo to res lepa nova zaključena celota. Pričakujemo, da jo bomo uredili glede na zahteve Zavoda za varstvo kulturne dediščine, za to pa bomo pridobili tudi ustrezna nepovratna sredstva,« dodaja Rakovec. Ob tem upa, da jim bo uspelo priti do dogovora s sedanjim lastnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.