5G zdravstvene storitve postavlja na višjo raven

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Sodobne tehnologije že dolgo dokazujejo, kako lahko izboljšajo zdravstvo. Ob novih izzivih, ki jih je pred zdravstveno oskrbo postavila pandemija COVID-19, pa se na pladnju ponujajo nove rešitve, ki jih lahko zagotovi telemedicina v povezavi s 5G
Oglej si celoten članek

Morda smo se sicer malce že navadili na spremenjen postopek obiskov pri zdravniku, a še daljše čakalne dobe za nekatere zdravstvene storitve so vsekakor nesprejemljive. Ker 5G omogoča izredno hiter in zanesljiv prenos podatkov v realnem času, boljšo povezanost velikega števila naprav in izredno učinkovito analitiko, bo uvajanje rešitev telemedicine lažje in hitrejše.

Kaj sploh je telemedicina? Gre za način zagotavljanja zdravstvenih storitev pacientom na daljavo s pomočjo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije IKT. Pacientu omogoča posvetovanje z zdravnikom o zdravstvenem stanju, receptih, izvidih ali kroničnih boleznih, brez osebnega obiska in stika v zdravstvenem domu oziroma v ordinaciji.

Izraz telezdravstvo pa vključuje široko paleto tehnologij in storitev za zagotavljanje oskrbe bolnikov in izboljšanje zdravstvenega sistema kot celote. Povedano preprosteje se nanaša na širši obseg oddaljenih zdravstvenih storitev. Telezdravje je pravzaprav klinična obravnava na daljavo (z zdravnikom se pogovarjate na primer preko video klica), ki vključuje tudi ne-klinično (zdravstveno vzgojo, administrativne storitve in raziskovanje).

Prek gore podatkov do hitrejšega zdravljenja

Inovacije na področju medicinskih naprav in aplikacij uporabnikom že zdaj omogočajo večji pregled nad svojim zdravjem kar v udobju svojega doma. Senzorji, vgrajeni v te naprave, od zapestnih ur, nakita, obližev do pametnih majic, zbirajo celo vrsto podatkov o zdravstvenem stanju posameznika, od srčnega utripa do ravni sladkorja v krvi.

Številni, ne samo kronični bolniki, tako s pomočjo različnih naprav in meritev spremljajo svoje zdravje. Vse te pridobljene podatke lahko samodejno posredujejo v analizo do ambulante, od koder zdravnik v primeru sprememb na slabše kontaktira pacienta. Hkrati to pomeni, da zdravstveno osebje lahko do zbranih podatkov kadar koli varno dostopa, brez pacientovega fizičnega obiska ambulante, ter sproti in hitreje prilagaja postopke zdravljenja in praktično v realnem času spremlja učinke zdravljenja.

Opravljanje storitev na daljavo tako bolnikom in zdravstvenemu osebju prihrani čas in z izboljšanjem medsebojne komunikacije dvigne zdravstvene storitve na višjo raven in tudi zagotavlja večjo dostopnost do zdravstvene oskrbe.

Celovita oskrba kjerkoli

Telemedicina pa ni omejena le na odnos med zdravnikom in pacientom, ampak se lahko uporablja tudi za posvetovanjem med zdravstvenim osebjem na različnih lokacijah, na daljavo, v realnem času, z zvokom, videom in prenosom cele vrste podatkov. To je zelo pomembno za sprejem ključnih odločitev in uspešnost zdravljenja. Prinaša pa celovito oskrbo pacienta ne glede na lokacijo.

Digitalizacija zdravstva seveda ni novost, saj tudi pri nas poznamo že kar nekaj e-rešitev, kot so eRecept, eNapotnica, eNaročanje in elektronski bolniški list. Poleg tega so rezultati pilotne študije, v kateri so na daljavo z orodji telemedicine spremljali bolnike z nekaterimi kroničnimi boleznim, obetavni.

Zanesljivost, hitrost in možnost za hipni prenos velike količine podatkov prek omrežja 5G bo omogočila še več in boljše storitve telemedicine. Razvoj pa je usmerjen tudi v druge kompleksnejše rešitve diagnostike, svetovanja in tudi operacije na daljavo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.