15 interierjev, ki dokazujejo, da je manj resnično več

Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem Foto: Žurnal24 minimalizem
Mislite, da je minimalizem grob, hladen in dolgočasen? Da je eleganten, preprost in seksi? Trendu, ki se je začel že pred dobrimi stotimi leti, še vedno ni videti konca.
Oglej si celoten članek

Ko govorimo o tem, da je "manj več", moramo vedeti, da minimalizem ne pomeni vedno preoproste bele škatle oziroma kul utramodernega prostora. V svojem bistvu je modernizem želja po izraziti in jasni funkciji in preprostem življenjskem slogu.

Minimalizem se je v 20. stoletju začel kot reakcija na tradicionalen in predodelan klasičen interier. Preprosto rečeno, minimalizem je gibanje, ki je notranjo opremo (pa tudi umetnost, arhitekturo, plastiko) očistilo odvečnega okrasja, razčistilo kaj je bistvo in to bistvo vzpostavilo kot novo identiteto objekta. Ta zmanjšana estetična vrednost je poudarila preprostost in izboljšala funkcijo pohištvenih kosov.

Oblikovalski predmeti - od avtomobilov, elektronike in arhitekture - so zaobjeli minimalizem. Minimalizmu se lahko na primer zahvalimo za eleganten, kompakten in superfunkcionalen iPhone.

Presek med obliko in funkcijo

Eden izmed prvih, ki je sprejel minimalizem, je bil Mies van der Rohe. Pravzaprav je prav ta nemški arhitekt in oblikovalec, ki je v svoji arhitekturi uporabljal steklo in jeklo ter oblikoval široko odprte prostore, prvi izrekel znamenito frazo "manj je več". Uporabljal je ravne linije in jasne oblike, ki so vzpostavile občutek reda.

Ključ minimalizma je oblikovanje funkcionalnih prostorov na kompakten in jasen način. Zato je odstranjevanje vsakršne navlake, ki bi zameglila osnovno funkcijo ključno. Preprosta oprema lahko sobi povrne njen smisel in funkcijo.

Čeprav minimalizem slovi kot sterilen, večinoma popolnoma bel prostor, pa temu sploh ni tako. Minimalizem teži k mirnim in uravnoteženim ambientom, ki jih lahko ustvarimo z barvnimi poudarki ali široko monokromatsko paleto, ali pa s številnimi teksturami, ki jih v slojih nanašamo v prostor. 

Zakaj je minimalizem tako priljubljen?

Minimalistično oblikovan prostor izgleda čudovito, ima pa tudi več pozitivnih plati, ki segajo preko estetike. Prvič, dopkazano je, da smo v prostoru brez navlake srečnejši in bolj zdravi. Drugič, prostor, oblikovan s posebnim namenom, postane urejen ambient, v katerem se brez težav sprostimo. Tretjič, minimalno, kompaktno pohištvo zavzame manj prostora in še tako majhne prostore funkcionalno izrabi. Četrtič, umirjena in izbrana barvna paleta prostor uravnoteži in uredi.

Kako v prostor vnesti minimalistično oblikovanje?

Tudi če ste tradicionalisti in uživate v oblinah in venčkih, lahko v svoj prostor vnesete kanček minimalizma in s tem pripomorete k srečnejšemu in bolj zdravemu domu. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov:

Znebite se navlake

Prav vsak ima doma nekaj predmetov, na katerih se nabira prah. Prav vsak ima tudi omaro ali dve, polno oblačil, obutve in predmetov, ki že vrsto let niso bili v uporabi. Živeti v čistem, urejenem prostoru je zdravo. Zato nepotrebne stvari reciklirajte, podarite ali donirajte.

Zmanjšajte število kosov pohištva

Ali zares potrebujete prav vse kose pohištva v prostoru? Morda v kotu sameva osamljen tabure ali pa vam vaša neverjetno velika kavna mizica zaseda preveč prostora? Zamenjajte jo za manjšo, tabure pa podarite. Da bi ustvarili kar čimveč odprtih površin, razmislite tudi o vgradnih omarah ter sedežnih garniturah, dvignjenih od tal.

Poenostavite barvno paleto

Če dodobra pogledate prostor, v katerem ste - vključno z umetninami na stenah, preprogami, zavesami in pohištvom - koliko barv je zbranih na kupu? Poenostavite barvno shemo tako, da ostranite nekaj predmetov, ki se z ostalim ne ujemajo. Obdržite zgolj dva do tri barvne poudarke. Zanimiv prostor lahko ustvarite tudi s plastenjem tekstur v isti barvi - na krtačen siv parket postavite usnjen kavč v temnejšem odtenku, na katerem čaka volnena odeja. Čudovito!

Osredotočite se na funkcijo

Osrednjo točko sobe ustvarimo s pohištvom in dodatki za dom. Če veliko umetniško delo postavimo v kot ali pa okna poudarimo s kričečimi zavesami, smo za funkcijo prostora naredili bore malo. Poudarimo raje osrednjo funkcijo - v jedilnici naj bo to svetilo nad mizo, v spalnici čudovito pregrinjalo za posteljo ipd. 

Minimalistični prostori slovijo po uravnovešenosti in preprosti lepoti. Za zdrav, urejen in estetski prostor se poslužite minimalistične notranje opreme.

Za še več odličnih primerov minimalizma si oglejte slikovno galerijo na vrhu strani.

via Freshome

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.