9 najbolj v oči bodečih napak pri notranji opremi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Izogibajte se 'letečih preprog', 'golih oken' in 'škrbin'!
Oglej si celoten članek

1. Nepravilno obešene slike

 

Slike morajo biti obešene v ravnini oči, ne pod stropom, niti prenizko (zlato pravilo je, da naj bo spodnji rob vsaj 150 cm od tal). Slika naj ima okoli sebe dovolj prostora da 'zadiha' in privleče pozornost - izogibajte se postavitvem na ozke stene ali stene, kjer prevladujejo drugi elementi (vrata, televizija, kamin) ki bi od odvrnili pozornost od slike. Vsako obešeno umetniško delo naj dobi poseben prostor, kjer bo občudovano.

 

2. 'Lebdeča' preproga

 

Preproga naj bo sorazmerno velika z velikostjo vašega prostora. To preprosto pomeni, da naj na njej (vsaj delno) stojita najmanj dva kosa pohištva - lahko kombinirate kavč in kavno mizico, naslanjač in samostoječe svetilo ali jedilno mizo in vse stole okoli nje. Preproga bo tako dobro definirala robove nekga območja in ga poudarila. V nasprotnem primeru bo le v napoto, saj se boste ob njene robove spotikali, hkrati pa bo optično zmanjšala prostor.

 

3. Preveč odprtih polic

 

Odprte police so čudovite, kadar želimo pokazati prav posebne predmete: naj bo to prababičin porcelan ali pa kvalitetna knjižna zbirka. Žal pa lahko, če imamo v prostoru zgolj odprte police, prostor nenamerno izpade kaotičen. Vsak prostor - kuhinja, dnevna soba ali spalnica - potrebuje nekaj zaprtih omaric, kamor pospravimo večino predmetov, zato da lahko dobro aranžirane zbirke na odprtih policah zares zasijejo. 

 

4. Bela tehnika, ki ni skrita v kuhinjskem nizu

 

Če naročate novo kuhinjo, poskrbite za njen uniformiran izgled. To pomeni, da je celoten kuhinjski niz oblečen v enake fronte, za katerimi so skriti vsi elementi bele tehnike. V nasprotnem primeru boste v nizu ustvarili premor in ga razbili na več odsekov, kar bo ustvarilo neurejen občutek "škribne".

 

5. Brezosebni dnevni prostori

 

Četudi ste zaprisežen zagovornik minimalizma, to ne pomeni, da morajo biti vaši prostori goli in brez osebnosti. Presenetite z drzno barvo, zanimivim kosom pohištva ali raznoliko izbiro svetil; na stene obesite osebne spomine ali pa se poigrajte z dekorjem. Prostor naj - tako kot vaša skrbno izbrana garderoba - izraža vaš stil in govori o vaši osebnosti; brez nje bo izgledal kot hotelska avla.

 

6. Ujemajoče se pohištvo

 

Prostori, kjer je vse pohištvo v enakem stilu - pa naj gre za jedilnico, spalnico ali kopalnico - so prav dolgočasni. Včasih je bolje kose pohištva izbirati dlje in jih kupovati pri različnih trgovcih, saj boste s tem ustvarili večplasten prostor z zanimivim karakterjem.

 

7. Okna brez zaves

 

Čeprav so gola okna pravi trend v zadnjem času, pa le-ta v sicer domačno opremljenem domu dajejo vtis nedokončanosti. Okna so lahko gola, če opremljamo prostor z industrijskim ali ultra-sodobnim slogom, v običajni notranji opremi pa zavese pripomorejo k intimnemu občutku ob zmehčani difuzni svetlobi.

 

8. Prekratke zavese

 

Še slabše od oken brez zaves pa so prekratke zavese. Zavese naj se skoraj dotikajo tal oziroma naj po tleh celo drsajo. Tako bo strop izgledal višji, skrili pa boste tudi radiatorje in nedefiniran prostor pod okensko polico.

 

9. Preveč šare

 

Moto manj je več lahko apliciramo tudi na notranjo opremo in dekor. Raje se zatecite k parim večjim izstopajočim in dekorativnim kosom kot k nešteto majhnim.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.