Ali dovolj pogosto perete brisače? Kaj pa džins?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Brisače, rjuhe, zavese, kavbojke in preproge - kolikokrat letno se morajo srečati s pralnim strojem, če sploh? Za vas smo pripravili popolni vodnik po čiščenju domačih tekstilij.
Oglej si celoten članek

Rjuhe: enkrat tedensko

 

Rjuhe je potrebno zamenjati enkrat na teden, da se izognemu kopičenju pršic in alergenov. Operite jih na vroči nastavitevi vašega pralnega stroja.

 

Vzglavniki, blazine in odeje: štirikrat letno

 

Čiščenje vzglavnikov in odej je prav tako pomembno kot čiščenje rjuh - po nekaj mesecih se namreč vanje zažrejo prašni delci in pršice, kar lahko povzroči alergijam podobne simptome. Če se torej zbujate s polnim nosom, je morda čas, da operete odeje.

Naš nasvet: da si boste lažje zapomnili, kdaj ste jih oprali nazadnje, to storite s spremembo letnih časov.

 

Vzmetnica: dvakrat letno

 

Dokazano bolje spimo na dišečih vzmetnicah (dokazano je tudi, da so vzmetnice najogabnejša stvar v vašem domu, zato zanje raje dobro poskrbite). Posesajte vrhnji sloj vzmetnic, nato pa se lotite madežev z malo milnice in vlažno brisačo. Če imate snemljivo prevleko, jo vrzite v pralni stroj.

 

Bisače: na vsake tri do štiri uporabe

 

Nihče ne želi kopalnice, ki smrdi po vlagi. Strojno pranje brisač na najvišji nastavitvi in z dobrim detergentom bo poskrbelo za to, da bodo mikroorganizmi, ki oddajajo vonj po vlagi, odstranjeni (čistih brisač - med drugim - tudi ni priporočljivo hraniti v kopalnici. Preberite zakaj). Če imate sušilec, brisače posušite na najvišji nastavitivi.

Nasvet: Kdaj pa kdaj k žehti brisač dodajte še kopalniško zaveso.

 

Nedrčki: vsake tri do štiri uporabe

 

Razen, če se izjemno potite, lahko nedrčke oblečete tudi večkrat. Imejte jih več, ki jih dnevno rotirate, da se lahko elastike medtem povrnejo v njihovo izvirno obliko. S tem boste podaljšali življenjsko dobo nedrčka.

 

Kavbojke: vsak drugi mesec ali redkeje

 

Mnenja se krešejo okoli pranja džinsa - nekateri iz kavbojk zgolj izpirajo posamezne madeže s pomočjo milnice, drugi jih čez noč zaprejo v zmrzovalnik, kjer se uničijo mikrobi, vsekakor pa praktično vsi odsvetujejo njihovo strojno pranje, saj se le-te v stroju lahko raztegnejo skoraj do nerazpoznavnosti.

 

Preproge: enkrat letno

 

Ne govorimo o sesanju - to je priporočljivo enkrat tedensko, da se izgonemo nalaganju prahu, smeti in las - temveč o globinskem čiščenju. Najbolj priporočljivo je parno čiščenje (različni šamponi naj bi sicer opravili svojo nalogo, a v preprogah ostanejo in nato še bolj privlačijo umazanijo), zato najamite strokovnjaka za čiščenje ali pa si sposodite uparjevalnik ter preproge enkrat letno rakužite.

fotografije via Pixabay

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.