Do igrivega pariškega stanovanja vodi 223 stopnic

Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project Foto: Žurnal24 Stanovanje The Hike, SABO Project
Prenovljeno pariško stanovanje za modnega oblikovalca vsebuje zeliščni vrt, mavrično talno oblogo in stopnišče z vgrajenim prostorom za shranjevanje.
Oglej si celoten članek

Njujorški studio SABO Project je bil zadolžen za prenovo 72 kvadratnih metrov velikega stanovanja z nalogo čimvečjega prostorskega izkoristka. Stanovanje se nahaja v mansardi stavbe iz 19. stoletja na pobočju Montmartra, stanovanje pa so poprej prebadali jaški dimnikov iz spodnjih stanovanj.

»Relativno majhno stanovanje je potrebovalo optimizacijo v smislu shranjevalnih površin. Tloris je bilo potrebno organizirati in pomiriti, saj je poprej vladal kaos,« pove ustanovitelj biroja, Alex Delaunay.

Prvi korak k prenovi je bilo podiranje vseh nenosilnih zidov, kar je odprlo popolnoma drugačen prostor. Organizacija tlorisa je preprosta: kuhinja, kopalnica in spalnica se nahajajo v enem, dnevna soba in jedilnica pa v drugem delu. V mezaninu je spalnica za goste.

Shramba je bila vgrajena v kotičke na zunanjem obodu stanovanja ter v multifunkcionalno steno, dodano dnevnemu in jedilnemu delu, takoj pod mezaninom. Le-ta vključuje shranjevalne površine za oblačila in blago, ki ga oblikovalec potrebuje pri delu, niše za okrasne predmete, svetila ter delovno površino, skrito za belimi zložljivimi vrati.

V multifunkcijsko steno so bile vgrajene tudi stopnice, ki vodijo v mezanin: »Tak tip stopnic je odličen način izrabe prostora, želeli pa smo tudi izpostaviti njihovo nenavadno obliko. Vzpon po njih se zdi zahteven, v resnici pa so zelo udobne,« pove arhitekt.

V kuhinji je položen gumijast talk, ki prostor poživi z mešanico štirinajstih različnih barv. (Več o gumijastih kuhinjskih tlakih lahko preberete tukaj.) Ker se lastnik poklicno ukvarja z barvami, je bil nad idejo navdušen. »Želeli smo ustvariti kuhinjo, kjer kuhinjske omarice niso glavni poudarek.« Kuhinjski pult je narejen iz 4,5 metrov dolge zaplate brušenega jekla, kar je pravi kontrast živahnemu tlaku.

Nasproti kuhinjskega niza je umeščen vertikalni zeliščni vrt iz 26 keramičnih posodic, nameščenih na po meri izdelan panel. Na rastline pada naravna svetloba skozi bližnje okno, nad njimi pa je nameščena še linija fluorescentnih sijalk. Vsaka posoda ima za panelom rezervoar za vodo s preprostim sistemom polnjenja.

Dodatna zanimivost stanovanja je, da v sedemnadstropni stavbi, v kateri se nahaja, ni dvigala. Iz podzemne linije metroja do nivoja ulice vodi 112 stopnic, do stanovanja pa še 111. Zaradi tega so bila vsa dela izvedena neposredno v stanovanju, saj večjih prefabriciranih kosov ni bilo možno prenesti na takšno višino. »Živeti na Montmartru zahteva fizično obvezo, ki je niso vsi željni izpolniti. Vzpon do tega stanovanja se včasih čuti kot pravi dosežek,« pove arhitekt. Projekt je zato poimenoval The Hike, kar bi v prevodu pomenilo 'vzpon'.

Fotografije: Alex Delaunay via Dezeen 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.