Inovativna otroška igrišča v Ljubljani

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Kolektiv prostoRož že več kot enajst let kultivira urbani prostor. Za nas so spregovorile o oblikovanju inovativnih otroških igrišč, ki spodbujajo razvoj otrokovih potencialov.
Oglej si celoten članek

Že majhni otroci širijo svoja obzorja preko prostora; ne le ograjenega otroškega igrišča, ampak prek neposredne okolice svojega doma, vrtca in šole. Vse to so prostori, kjer otroci razvijajo kreativnost, igrivost, sodelovanje in razumevanje sveta okrog sebe. Večina igrišč v Sloveniji si je zaradi kataloških igral zelo podobna, igra na njih pa je povsem predvidljiva. Zaradi predefiniranosti načinov igre in strogih varnostnih predpisov se večina proizvajalcev igral zateka k rešitvam, ki zanemarjajo združevalni pomen igre, otroško raziskovanje in učenje tveganja.

Skupina prostoRož igrišča, igrala in druge prostore igre oblikuje na inovativen način, ki omogoča razvoj otrokovih potencialov. Pomembno je, da otroci med igro razvijajo samozavest in odgovornost, postanejo aktivni udeleženci v prostoru in ga tudi sooblikujejo. V več kot enajstih letih delovanja je skupina ustvarila igrišča, ki vzpodbujajo kreativno razmišljanje otrok in omogočajo kakovostno druženje z vrstniki in ostalimi obiskovalci prostora. Projekti stremijo k temu, da bi otroci več časa preživeli zunaj in raziskovali javni prostor.

Tabor

Igrišče se osredotoča na domišljijo in otrokom ponuja okvir, znotraj katerega si lahko neprestano izmišljujejo različne situacije in igre, ki izvirajo iz resničnega ali pravljičnega sveta. Igrala so zasnovana tako, da se na njih lahko igra več otrok hkrati.


Vlakci

Kovinska igrala (vlakci, vagoni, avtomobili in drugi elementi) so se z leti izkazala za kakovostna in priljubljena. Kovinska igrala so našli na deponiji komunalnega podjetja in jih obnovili. S strokovnjakom za varnost so identificirali nevarne točke na igralih in zasnovali prenovo. V novi preobleki in z nekaj “dodatki” so postala in ostala igrala tretje generacije otrok.


Superhiška

(fotografija: Neža Palčič)

Otroci so na delavnici zasnovali Superhiško, ki služi kot oder, igralna miza, plezalo in zavetje pred močnim soncem in dežjem. Hiška je kraj za druženje in omogoča nadgrajevanje. Otroci lahko kasneje dodajo okna, obesijo zavese, porišejo stene in  vanjo prinesejo igrače.


Čufarjeva

Delavnica je bila del preureditve ulice, ki otroke in starše spodbuja k trajnostnemu prihodu v vrtec in šolo. Otroke so informirali o varnosti v prometu in jih aktivno vključili v načrtovanje in oblikovanje prostora, kot si ga sami želijo.


Igrišča P08

Leta 2008 je prostoRož osnoval začasne in cenovno ugodne rešitve za 11 otroških igrišč v Ljubljani. Oprema posameznega igrišča se je prilagajala lokaciji in tako poudarila značaj prostora, hkrati pa so na posameznem igrišču za najmlajše potekale ustvarjalne delavnice na temo reciklaže, ki so dale projektu tudi širši družbeni pomen.


Kolodvorska

(fotografija: Mojca Janželj)

Igrišče spodbuja fizično rekreacijo in razvoj gibalnih spretnosti otrok. Otrokom omogoča plezanje in gibanje po ogledu predstav v bližnjem kinu. Gozdnati značaj prostora je bil izhodišče za oblikovanje igrišča in izbiro igral. 

Ker so prostoRoževa igrišča edinstvena, dekleta pri vsakem projektu sodelujejo s certificiranim strokovnjakom za varnost igral, ki potrdi vsak poseg in zagotovi, da igrišče ustreza vsem zahtevanim standardom in omogoča varno igro.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.