Izdelajte si viseči vrt

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Viseči vrt izhaja iz japonske tradicije in se v izvirniku imenuje kokedama ali vrt v mahu. Večina se strinja, da so v japonski kulturi kokedame enakovredne bonsaiem, a na zahodu smo z njimi dosti manj seznanjeni.
Oglej si celoten članek

Sledite naslednjim korakom in letos obesite svoj vrt pod strop. Tako boste sprostili ves prostor, ki so ga prej zasedale lončnice in ga končno lahko namenili drugim stvarem: jutranji kavi, dobri reviji, fotografiji iz dopusta. Veselo vrtnarjenje!

 

 

Potrebujete:

  • rastline, ki dobro uspevajo v senci in imajo majhne korenine: praproti, begonije, tudi orhideje,
  • šoto, šotni mah in navadni mah,
  • jogurtov lonček prsti,
  • biorazgradljivo vrv.

Ko osvobodite korenine izbranih rastlin iz zemlje, v kateri so rastle, jih zavijte v dobro namočen šotni mah in zavijte z vrvico. Vrv bo počasi razpadla in korenine se bodo razrasle skozi mah, vseeno pa je ta korak potrben, da ohranimo začetno vlažnost.

V naslednjem koraku boste potrebovali šoto, ki jo v razmerju 7:3 zmešate z zemljo in hkrati dodajate vodo, dokler zmes ne postane glinasta. Oblikujte kroglo v velikosti grenivke, jo razpolovite in vmes vstavite korenine, nato pa kroglo oblikujte ponovno. V kolikor se noče ponovno oblikovati, uporabite še eno plast zemlje, zmešane s šotnim mahom, da jo učvrstite.

Nato celotno kroglo zavijte še v navadni mah in vse skupaj povežite z vrvjo. Del vrvi pustite tako, da bo iz nje lahko vaša rastlina visela.

 

Rastline vzdržujete tako, da jih enkrat tedensko za 10 do 15 minut namočite v približno pol litra vode. Počakajte, da mah vodo popije, nato pa pustite, da se dodobra odcedi, preden rastlino zopet obesite.

 

Foto: Gergely Hideg/Flickr

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.