Na obisku pri arhitektki Špeli Modic

Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama Foto: Žurnal24 D.O.M.A., Prostorama
“Ko sem sama svoj naročnik, si lahko privoščim eksperimente, ki si jih pri drugih ne bi upala. Rezultat projekta je toplo stanovanje umirjenih barv, v naravnih materialih. Radi smo doma.”
Oglej si celoten članek

Arhitektka Špela Modic, vodja projektivnega biroja Prostorama, si je z družino uredila stanovanje v centru Ljubljane. Čeprav je bilo stanovanje popolnoma novo, ga je vseeno dodobra preuredila (električne napeljave, keramika itd.) ter opremila s pohištvenimi kosi po meri.

Grafično sive ploščice v predsobi so ostale, pridružila se jim je pa še omara v enakem odtenku. Namesto ročajev so v fronte omar izrezane luknje, ena stranica pa je obarvana z barvo za table; na njej pa si družina pušča sporočila in piše nakupovalne sezname, najmlajša članica pa tudi kaj nariše. Predsoba je v celoti obarvana v modrovijolično. Leseni paneli v indigo barvi, ki zakrivajo hrbtišče omare, so sad sodelovanja med arhitektko in mizarjem, izdelani pa so v posebni tehniki polivanja krtačenega lesa s smolo. Končni efekt spominja na vosek, ki polzi po sveči. Paneli so najmočnejši prostorski poudarek in arhitektkin najljubši element v stanovanju.

Večina opreme v stanovanju je zaradi Špeline želje po unikatnih rešitvah izdelana po naročilu. Pohištveni kosi so nastali v tesnem sodelovanju z izkušenim mizarjem. Pri opremi so uporabljeni osnovni materiali: les, steklo in kovina. Izražen je trud za iskrenost materialov, vse površine pa bodo z leti pridobile na žlahtnosti.

Kuhinja je minimalistična in funkcionalna - laboratorij za kulinarične eksperimente, kjer nastaja tudi tale kuharski blog Špelinega partnerja Alaina Šika. Na mini vrtičku na kuhinjskem pultu si družina prideluje začimbnice.

Kuhinjska postavitev je funkcionalna; v nizu visokih omar se skrivajo hladilnik, zmrzovalnik in pečica, pa tudi nepogrešljiva omara z vtičnicami za male gospodinjske aparate in z izvlečnim lesenim pultom, na katerem se lahko reže, valja, meša in kali semena, kuhinja pa je, ko se vratca zaprejo, v hipu pospravljena. Nizek del kuhinje sestavlja otok s pomivalnim koritom in kuhalno ploščo in predali na obeh strani. Zaradi brezročajnega sistema odpiranja pult kot da lebdi nad otokom.

Pult je izdelan iz nerjavečega jekla, ki ima številne prednosti: privarjeno korito je brez robov, material je trpežen in neobčutljiv za visoke temperature, pult pa bo z leti pridobival sledi uporabe.

Nad masivno jedilno mizo na steklenih nogah je obešena luč slovenske znamke Vertigo Brid. Najboljši vir svetlobe se skriva za paneli; z LED trakovi se vsak večer diskretno osvetli prostor. Ob kavču stoji zvijajoča se luč Pipe.

Modularen kavč lahko sprejme veliko obiskovalcev, saj se iz kotnega zlahka sprmeni v dva troseda. Pleksi panel za kavčem tvori komplet s klubsko mizico in TV elementom, zadaj pa se skrivata dva nepogrešljiva delovna kotička, kjer lahko vlada ustvarjalni nered.

 

Kopalnico so navdahnile podobe Alp. Stenske površine, izpostavljene vodi, so zaščitene s pralno barvo v tolmunsko zeleni barvi. Pod okni so nasuti prodni kamni, umivalnik pa stoji na inox pultu. WC in bide sta že bila v stanovanju, steno pa krasi kompozicija rolic papirja. Drsna vrata zapirajo prostorno tuš kabino, obloženo z enako keramiko, kot je bila na tleh.

Nasproti tuš kabine vrata na enak način zapirajo 'mini utility' s pralnim strojem, likalno desko, policami s koši za umazano perilo in s pralnimi praški. Na vratih je unikaten vzorec, ki se spušča kot slap in zakriva pogled na vsebino omare, vrata v tuš pa ščiti pred vidnimi sledovi vodnih kapljic.

V spalnici prevladuje les: masivno oljeno leseno posteljo dopolnjuje visoko vzglavje iz brezovih debelc, ki jih je arhitektka na steno nalepila sama. Spalnica je z 'nevidnimi' vrati, obarvanimi z zidno barvo, povezana z otroško sobo.


Otroška soba je najbolj barvit prostor v stanovanju, čeprav tudi tu prevladuje pohištvo v nevtralni beli in sivi. Velika vgradna omara z drsnimi brati je potiskana z motivi dreves, na katere bo deklica lahko lepila listke, rože, snežinke ali ptiče ter tako sooblikovala podobo svoje sobe.

Še več informacij o projektu boste našli na spletnih straneh Prostorame!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.