Odprte hiše Slovenije le še danes in jutri

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Največji festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture, Odprte Hiše Slovenije, letos svoja vrata odpira med 15. in 17. aprilom. Ne zamudite izjemne priložnosti, da si strokovno priznano arhitekturo ogledate pod vodstvom njenih avtorjev.
Oglej si celoten članek

Žirija OHS vsako leto izbere najmanj 100 objektov, ki so na festivalu OHS brezplačno na ogled javnosti z vodenjem avtorjev ter drugih strokovnjakov.

V izboru prevladuje arhitektura, zgrajena v zadnjih štirih letih, med njo pa stanovanjske zgradbe. Med drugim so v izbor vključeni projekti stanovanj AAA in Blackline, vrtec Poljčane (dobitnik Zlatega svinčnika za najbolšo realizacijo) Tržaško knjižnično središče, Celovita obnova kobilarne Lipica, rekonstrukcija Narodne Galerije ter Nordijski center Planica.

Organizatorji Odprtih hiš Slovenije o letošnjem izboru povedo: "Težkim časom slovenskega gradbeništva navkljub, nas je kakovost in odličnost predvsem pa številčnost projektov letos prijetno presenetila in razveselila. Z veseljem jih bomo odprli za obiskovalce in s tem nadaljevali naše poslanstvo. Grajen prostor vpliva na naše zdravje, dobro počutje in učinkovitost. Hkrati je nosilec visoke kulturne vrednosti in narodne identitete, je generator ekonomskega in gospodarskega razvoja. Zato je pomembno, da razumemo arhitekturo in skupaj ustvarjamo, načrtujemo in strateško zasnujemo prostor, v katerem živimo."

 

Tema 2016: Zdravje, dobro počutje in učinkovitost

OHS želijo spodbuditi zavedanje o vplivu grajenega prostora na človekovo zdravje, dobro počutje in učinkovitost tako na delovnem mestu kot doma. 

Odrasli preživimo na delu vsaj eno tretjino svojega življenja. Zato so delo, delovno mesto in podjetje zelo pomembni za naše zdravje. Strokovnjaki ocenjujejo, da se zaradi ekonomskih posledic nevarnega in nezdravega delovnega okolja izgublja od tri do pet odstotkov bruto družbenega proizvoda.V Sloveniji stopnja zdravstenega absentizma znaša šest odstotkov bruto domačega proizvoda. Dnevno manjka zaradi bolniške odstotnosti 35.000 zaposlenih. Na zahodu je absentizem, ki je večji od treh odstotkov, pokazatelj slabega vodstva in upadanja uspešnosti podjetja.

 

Pofestivalskih dogodkov se lahko udeležite tudi v maju

V Cankarjevem domu bo 11. maja 2016 organizirana prva konferenca v Sloveniji o vplivu stavb na zdravje, dobro počutje in učinkovitost, na kateri bodo spregovorili priznani tuji in domači strokovnjaki. 

V sodelovanju s Slovensko Kinoteko bodo v enotedenski filmski program uvrščeni filmi po izboru OHS, ki v svojem vizualnem izrazu izpostavljajo arhitekturo in prostorske presežke.

Prav tako bodo v maju predstavljeni tudi zanimive prostore ustvarjanja – ODPRTI BIROJI. Obiskovalcem bomo ponudili možnost, da vstopijo v poslovne prostore različnih arhitektov in spoznajo njihovo delo.

Več informacij in urnik ogledov lahko najdete na www.odprtehiseslovenije.org.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.